in

Istarska županija povećala sredstva za kulturne projekte udruga nacionalnih manjina

Foto Istarska županija

           Istarska županija i ove godine dodjeljuje sredstva za financiranje kulturno umjetničkih projekata/programa udruga nacionalnih manjina i drugih neprofitnih organizacija Istarske županije, za što su ovog tjedna potpisani ugovori s korisnicima, nakon provedenog Javnog poziva. Za 2023. godinu je tako predviđeno ukupno 59.220,73 eura za ukupno 28 programa.

„Doista mi je drago što smo nakon dvije godine pandemije, u 2023. godini bili u mogućnosti znatno povećati sredstva za projekte naših nacionalnih manjina. Multikulturalnost i naš suživot su način života u Istri na što smo ponosni, a on ne bi mogao biti toliko uspješan bez vašeg entuzijazma i zalaganja. Zakoni, pa i Ustav Republike Hrvatske, definiraju prava nacionalnih manjina, ali zajednički život, suradnja i partnerstvo nijedan zakon ne može definirati ukoliko tu ne postoji iskrena privrženost, a vi to svojim radom pokazujete iz godine u godinu“, kazao je župan Boris Miletić, poručivši kako je stupanj integriranosti nacionalnih manjina u društvo jedini pravi pokazatelj uspješnosti politike prema manjinskim zajednicama.

Zamjenica župana Jessica Acquavita kazala je kako su ove godine na Javni poziv pristigli zaista kvalitetni programi: „Zahvalit ću vam za veliki trud kojega ulažete u rad vaših udruga. Često imam čast i zadovoljstvo prisustvovati vašim manifestacijama i programima, koje i ovom prilikom pohvaljujem. Rad udruga nacionalnih manjina je zaista hvalevrijedan, pogotovo kad znamo da se sve bazira na volonterskom radu i ljubavi prema vašim nacionalnim zajednicama, jeziku i tradiciji, a što u konačnici obogaćuje kulturu cijele Istre“.

Pročelnica Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Istarske županije Tea Batel pozdravila je okupljene predstavnike udruga i predstavila pojedinosti financijske potpore Istarske županije. Ujedno je najavila 8. Festival multikulturalnosti, koji će se održati 3. svibnja, u Poreču, na glavnom gradskom trgu. Podsjetila je i da se 7. svibnja održavaju izbori za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina Istarske županije te je pozvala pripadnike manjina da se odazovu na glasanje.

Potpisani su ugovori s 12 manjinskih udruga: KUD „BOSNA“ Istarske županije; Mađarsko kulturno društvo „Moricz Zsigmond“; Bošnjačka nacionalna zajednica Pule i Istarske županije; Srpsko kulturno društvo Istre „Nikola Tesla“; Slovensko kulturno društvo „Istra“; Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre; Udruga „Spod Učke; Makedonsko kulturno društvo Istarske županije „Sv. Kiril i Metodij“; Društvo perojskih Crnogoraca „Peroj 1657; Zajednica Srba u Istri; Udruga Albanaca Istarske županije i Makedonski kulturni forum, priopćeno je iz Kabineta župana Istarske županije.

ne koristiti

Srušio se avion u Zračnoj luci Pula. Poginule dvije osobe

Foto Istarski boćarski savez - dvorana u Sv. Mariji na Krasu

Završni turnir boćarskog Kupa Istre u Umagu