in

Istarski umjetnici Berton i Njapo izlažu u Srbiji

Postav - Elvis Berton iz Pazina

Dvije godine nakon predstavljanja u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, izložba “Hvatači snova” na kojoj sudjeluju i istarski umjetnici Elvis Berton i Darko Brajković otvorena je u Galeriji Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini. Izložba obuhvaća presjek suvremene umjetničke marginalne – autsajderske i art brut scene iz Hrvatske i Srbije i nastavak je razvoja suradnje likovne marginalne scene zemalja regije Balkana i istočne Europe. Kustosica izložbe je Daniela Bilopavlović Bedenik, voditeljica Zbirke marginalne umjetnosti MSU Zagreb, koja je koncept izložbe kreirala zajedno s Goranom Stojčetovićem iz udruge Art Brut Serbia.

Radovi Njapa slike izložba
Radovi Brajkovića Njapa

„Na izložbi se predstavlja dvadeset umjetnika iz Hrvatske i Srbije. Neki od njih već su poznati publici, a neki izlažu prvi put. Zajedničko im je da stvaraju izvan ustaljenih umjetničkih okvira, da krše uvriježene norme – kako u formi tako i u sadržaju, da često nemaju formalno likovno obrazovanje, ali zato imaju snažan poriv za izražavanjem. Njihova zapanjujuća, čudnovata i maštovita djela odvode nas u neke druge svjetove, ponekad mračne i fantazmagorične. Radovi nastaju u različitim medijima, od crteža i kolaža do videa. Izložbom “Hvatači snova” želimo pokazati raznolikost umjetničkog izričaja marginalnih umjetnika i istaknuti važnost njezinog postojanja na suvremenoj umjetničkoj sceni”, rekla je kustosica izložbe Daniela Bilopavlović Bedenik.

Direktorica Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, Ivana Bašičević Antić, istaknula je da je jedna od najvažnijih dimenzija umjetnosti u funkciji kritike onih procesa u društvu koji onemogućavaju pojavu i opstajanje novih, drugačijih i autentičnih fenomena tog društva. „Umetnost samoukih ili pak autsajder umetnika čini upravo to nudeći nam istovremeno neke nove i nepredvidive sadržaje”, navodi Ivana Bašičević Antić.

Hrvatskih autsajdera na izložbi je jedanaest: Krešimir Hlup, Božidar Štef Golub, Gojislav Kalapač Goja, Margareta Vidmar i Exos Lucius Ido, Simon Petkovich, Dubravko Sertić, Nenad Burcar, Darko Brajković, Petar Brajković, Elvis Berton i Ivan Švalj. Pazinski umjetnik Elvis Berton nije nepoznato ime na sceni, ali sada prvi put neke njegove radove sagledavamo u kontekstu outsider arta, ističe kustosica izložbe. Berton na izložbi predstavlja šest slika nastalih 2015. i 2016. godine iz ciklusa „Beštije” i „Ptice” koje su njegova reakcija na degenerično društvo s poremećenim vrijednostima. Darko Brajković je u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti predstavio projekt “Egzistencija grize i polako nas žvače”, dok u Srbiji izlaže 60-tak portreta na uredskom arku običnoga papira formata A4 koji su dio projekta „Ispred ili iza ogledala”.

Svi srpski umjetnici na izložbi članovi su Udruženja Art Brut Srbia koje se od svog osnutka 2014. godine bavi  otkrivanjem novih, “nevidljivih” stvaratelja i talenata, te njihovim uključivanjem u društveni i kulturno-umjetnički život. Iz Udruženja ABS izlažu: Jasna Damnjanović, Bojan Đorđević Omča, Marjan Đarmati, Katie Woznicki, Dragan Stanimirović, Danilo Spasović Denke, Joškin Šiljan, Radovan Popović i Goran Stojčetović.

Izložbu je otvorila glumica Katarina Žutić, uz prisustvo visokih predstavnika Ministarstva kulture Republike Srbije i Hrvatske ambasade, a može se pogledati do 20. siječnja 2023. godine.

Elvis Berton rođen je 1970. u Pazinu. Srednjoškolsko obrazovanje za građevinskog tehničara završio je u Puli, ali nikada nije radio u struci. Ubrzo se zapošljava na regionalnom radiju, a kasnije i na televiziji. S 25 godina pridružuje se pazinskom Društvu likovnih stvaratelja kao osoba za odnose s javnošću i tako slučajno otkriva svoj likovni talent. Izlaže od 2000. godine na 36 samostalnih i više od osamdeset skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu: Austrija, SAD, Velika Britanija, Poljska, Nizozemska, Francuska, Slovačka, Slovenija, BiH, Srbija. Dobitnik je više nagrada i priznanja, a o njegovu umjetničkom radu pišu istaknuti likovni kritičari. Od 2008. godine član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a od 2014. i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i stvara u okolici Pazina.

Darko Brajković Đepeto Njapo rođen je 1986. godine u Puli. Prve kontakte s likovnim oblikovanjem ostvaruje u kamenoklesarskoj radnji djeda Petra Jurića u Pazinu. Pohađao klesarsku radionicu Siparis u atelieru Janeza i Aleša Pirnata u Katoru, Umag. Sudjelovao u radu umaške galerije “Um-art” (voditelj Alessandro Bumbak). 2002. godine učesnik je multimedijalnog projekta Suvremenost 2002. (produkcija mladih Istre). Kreativno se druži s multimedijalnim umjetnikom Andrejem Zbašnikom i performerom Davidom Belasom te udrugom CGI (civilna građanska inicijativa). Izlagao na mnogobrojnim kolektivnim, samostalnim izložbama i multimedijalnim projektima, od kojih se izdvaja nastup u MSU u Zagrebu. Nagrađen je Prvom nagradom na „16. međunarodnoj izložbi minijatura” u Zaprešiću, 2013. godine. Zastupljen je u dokumentarnoj monografiji „Kronotop hrvatskog performansa” autorice Suzane Marjanić. Od 2019. godine član je HDLU-a Istre. Živi i radi između Grožnjana i Umaga u Istri.

Foto Rukometni klub Poreč

PPD Zagreb nanio Poreču treći ovosezonski poraz

Foto Općina Vižinada

Građanski odgoj u VIŽINADI: Učenici posjetili općinu