in

U Istri 250 pjevača iz 6 država: FAKS festival počinje u Vrsaru danas, 12. svibnja

Foto FAKS festival - crkva u Vrsaru

U petak 12.5. u 18.30 sati u vrsarskoj crkvi sv. Marije od mora održat će se drugi dio FAKS festivala – koncerta prijateljstva koji promiče vrijednosti zajedništva, prijateljstva i ljubavi prema zborskom pjevanju.

Nakon uspješnog prvog dijela FAKS festivala, koji je od 20. do 23. travnja okupio zborove iz Hrvatske, Italije, Mađarske i Austrije, zbog velikog interesa zborova ove se godine održava i drugi dio, s potpuno istim programom, ali novim zborovima.

Od 11. do 14. svibnja dolaze zborovi iz Slovenije, Slovačke, Češke, Mađarske i Velike Britanije, kojima će se pridružiti i domaći iz Istre. FAKS Sings, međunarodni festival zborova, realizirat će se kroz četverodnevne aktivnosti u Vrsaru, Rovinju i Pazinu. Program počinje u četvrtak u 19.30 sati svečanom paradom sudionika od resorta Belvedere u Vrsaru do lokacije gala koncerta, koji počinje u 20 sati u crkvi sv. Marije od mora u Vrsaru.

U petak tijekom jutra sudionici će posjetiti Rovinj, gdje će pjevati na najljepšim lokacijama grada, a u podne slijedi zajednički nastup svih zborova ispred crkve sv. Eufemije. Istog dana u 18.30 sati koncerti prijateljstva održat će se u koncertnoj dvorani Zajednice Talijana “Pino Budicin” i crkvi sv. Marije od mora u Vrsaru.

U subotu u 18 sati slijedi revijalni zabavni koncert u velikoj dvorani Spomen doma u Pazinu, a u nedjelju pjevanje na najljepšim lokacijama Vrsara.

Zborovi koji sudjeluju su: I lirici metro’ (Italija), The Bridge Chorus (Ujedinjeno Kraljevstvo), Comodo Gymnázium Chomutov (Češka), Coro Bernina (Italija), Muški pjevački zbor MAJ (Slovenija), Mješoviti pjevački zbor Lipnica (Slovenija), Close Harmony Friends (Mađarska), Zbor Umjetničke škole Poreč, Mješoviti pjevački zbor “Joakim Rakovac” Poreč, Ženski zbor “Mendule” Vrsar te Mješoviti pjevački zbor “Roženice” Pazin. Ulaz na sva događanja i koncerte je slobodan.

FAKS festival je prepoznat od strane Europske asocijacije festivala i uvršten je u popis “Europe for Festivals, Festivals for Europe” i njegov službeni vodič za europske festivale za 2022./2023. godinu.

Riječ je o međunarodnoj platformi koja povezuje festivale koji su iznimno predani umjetnosti, zajednici u kojoj djeluju i europskim vrijednostima, a ujedno poziva i informira publiku o održavanju tih festivala diljem Europe.

Organizator festivala je Ars cultura – udruga za promicanje kulture i izvedbene umjetnosti, a partneri Maistra d.d., Vedras d.o.o., TZ Rovinj, TZ Vrsar, TZ Funtana, TZ središnje Istre, Pučko otvoreno učilište Pazin i Mješoviti pjevački zbor “Roženice” Pazin.

Foto Istarska županija

EU projekt FIRESPILL: Istra dobila medicinsku opremu koja spašava život

mjerenje brzine Ilustracija - Foto Policijska uprava vukovarsko-srijemska mup mjerenje brzine

Radari u Istri u petak 12. svibnja 2023.