in

Izložba Autopsia u Poreču: Public Lesson in History iz Kolekcije Marinko Sudac

Otvorenje u četvrtak, 29. 06. 2023. u 21.00  – Galerija Zuccato Poreč. Ulaz je slobodan.

Trajanje izložbe:  29. 6. 2023. – 24. 8. 2023. Radno vrijeme galerije: svakim danom od 10.00 -12.00 i 17.00 – 22.00, osim nedjeljom i državnim blagdanima.

Izložbom naziva Autopsia: Public Lesson in History. Kolekcija Marinko Sudac porečkoj se publici po prvi puta predstavlja depersonalizirani umjetnički projekt Autopsia, čiji naziv dolazi iz grčkog jezika – vidjeti vlastitim očima.

Autopsia, nastala krajem 1970-ih, djelovala je u nekoliko europskih sjedišta kroz vizualnu umjetnost i industrijski zvuk. Autopsia se bavi temporalnošću, kao metodu koristi aproprijaciju, a njezin je govor impersonalan. Ona djeluje izvan svakog ustaljenog sistema i kanala umjetničke komunikacije.

U stvaralaštvu Autopsie centralan je koncept sempla, osnovne jedinice postprodukcijskog materijala, kroz koji stvara vizualne radove, objekte, video-radove i glazbu. Autopsia koristi ikonografske vizualne prikaze, preuzima ih iz masovnih medija, povećava, umnožava i dovodi u odnos sa svakodnevnim simbolima, kombinirajući ih u nove kompozicije. Autopsia aproprira i jezik jer smatra da je pitanje jezika pitanje povijesti – biti dio povijesti i imati identitet znači imati pravo na izbor jezika. Stoga Autopsia preuzima fragmente koji nose reminiscenciju na važna civilizacijska pisana djela, enciklopedijske unose, stihove, modificira ih, miješa jezike na kojima su predstavljeni i naposljetku postavlja u nove obrasce koji se zatim nanovo mogu kombinirati.

U Poreču će biti izložena serija radova Čelične knjige. Unutar tih teških, čeličnih stranica knjiga pohranjena je sinteza umjetničkog stvaranja Autopsie. Uz njih, izdvajaju se radovi iz serija Požuda za zlatom, Fragmenti, Pejsaži, kao i značajni radovi iz radoblja 1979. – 1989.

Autopsia: Public Lesson in History. Kolekcija Marinko Sudac otvara se u četvrtak, 29. lipnja 2023. u 21 sat u porečkoj Galeriji Zuccato (Decumanus 34). Izložba je dio projekta „Umjetnik na odmoru 2023.“ by Valamar koji organiziraju Institut za istraživanje avangarde i Valamar Riviera d.o.o, dok je izložba u suorganizaciji Instituta i Pučkog otvorenog učilišta Poreč. Otvorena je do 24. kolovoza 2023. prema radnom vremenu Galerije Zuccato.

Arhiv RK Ugor Vrsar

VRSAR: Ugor poziva na radionice o pličini „Gljiva“ i štetnim posljedicama za prirodu zbog zaostalog ribolovnog alata

Foto DV Morski konjić Tar

TAR: Djeca iz Morskog konjića odlično se provela na Festivalu zavičajnosti