in

Izložba Gualtiera Mocennija u labinskoj Galeriji Alvona

Bila je to večer puna radosnih susreta i divnih prisjećanja uz drage prijatelje u Galeriji Alvona proteklog petka. Čista, gotovo djetinja vedrina, otvorenost i spremnost na šalu, nepresušna energija Gualtiera Mocennija, srdačnog i srčanog 86-godišnjeg vječitog mladića prelila se na brojnu labinsku publiku i goste.

Izložba Gualtiera Mocennija u Labinu

Izložbom Sedam slika za sedam desetljeća stvaranja na vrlo suptilan i studiozan način prezentiran je umjetnikov bogat opus i kozmopolitski umjetnički životni put eminentnog kipara, slikara i grafičara, rođenog u Puli 1935.

Mocenni Gualtiero, ili kako ga najčešće mlađi kolege zovu – Il Grande Valter – od 1956. živi u Milanu, a punu afirmaciju postiže 1970.g. nakon prve samostalne izložbe u tom važnom umjetničkom središtu, s brojnim galerijama i likovnim kritičarima te pulsirajućim tržištem umjetnina.

Ovaj umjetnik koji utjelovljuje radost života, sa skulpturama postavljenim na svim meridijanima, skulpturom se zapravo počeo baviti gotovo slučajno – i zato jer od nekud mora početi! 1975. je za prijatelja u Milanu koji je tražio skulpturu za interijer napravio svoju prvu skulpturu.

Izložba Gualtiera Mocennija u Labinu

Sve ostalo je postalo dio povijesti umjetnosti 20.stoljeća: njegove skulpture krase javne prostore širom svijeta, a do danas je izlagao na više od 300 samostalnih izložbi, među kojima su najvažnije one u Genovi i Milanu (1973), Bergamu i Zagrebu (1974), Parizu (1981), Spoletu (1983), Palazzolu sull’Oglio kraj Brescie (1992), Abilenu, Texas – SAD (2003), Rovinju (2005).

Sudjelovao je u više od 50 međunarodnih kiparskih simpozija u Sjedinjenim Državama, Francuskoj, Španjolskoj, Ukrajini, Grčkoj, Srbiji, Sloveniji, Meksiku, Siriji, Dubaju, Italiji i Hrvatskoj.

U slikarstvu radi poetične slike i grafike kombiniranim tehnikama, a kao kipar skulpture geometrijskih oblika. U njima koristi totemski oblik vertikalnog naglaska u prostoru, poput suvremenih obeliska koje oblikuje u sebi svojstvenoj maniri geometrizma na maštovite načine razlomljenih ravnih linija.

Iako neki kritičari smatraju da je svoj stil stvorio promišljajući i simbolički prerađujući motive svog zavičaja, s kojim nikada nije prekinuo osobne i umjetničke odnose, njegove umjetničke vizure daleko su šire i univerzalnije, te odišu duhovnošću bezvremenosti.

Na Mediteranskom kiparskom simpoziju na Dubrovi kraj Labina sudjelovao je 1987. Sa skulpturom L’arco di trionfo improbabile / Neizvediv slavoluk pobjede

Mocenni domom zove podjednako Milano i Pulu, te je dobitnik Povelje počasnog građana Grada Pule 2011., a 2017. počasnog građanina Istre.

Eros Čakić, autor teksta u katalogu izložbe, u svom obraćanju publici istaknuo je značaj prisutnost Gualtiera Mocennija, kolege kipara i prijatelja, u kulturnom životu Pule, Istre i Hrvatske.

U svom tekstu između ostalog ističe:

„Mocenni je umjetnik za kojeg možemo iz puno razloga tvrditi da je jedan od utemeljitelja nove likovne umjetnosti u Puli i Istri, novoga likovnog izraza trajnoga pečata kojemu je Mocenni bio prethodnikom u kulturi grada i poluotoka. Premda većinu vremena fizički nije bio prisutan u rodnom gradu i zavičaju već, stjecajem okolnosti i njegova umjetničkog odabira, doslovce po cijelom svijetu, uz izbor stalnog boravka u Italiji, kipario je, slikao i izlagao na svim kontinentima, ali Pulu nije zapostavljao niti zaboravljao….

…. Mocenni nije samo likovni umjetnik, on je veleposlanik istarske i pulske (multi)kulture, on je važan čimbenik suradnje, ne samo u hrvatsko-talijanskim kulturološkim odnosima, on je promotor suvremene likovnosti Pule, Istre i Hrvatske u cijelom svijetu. O tomu govore brojni novinski i revijalni napisi s izložaba i simpozija na kojima se predstavio u najznačajnijim svjetskim galerijama, ali ne zaboravimo i njegovu ulogu u dovođenju svjetski afirmiranih kipara i drugih likovnjaka u Istru, na simpozije, kolonije, izložbe.…….

…Mi Gualtierove kolege cijenimo Mocennija prije svega kao prijatelja i čovjeka uvijek spremnog pomoći kolegi, srdačnog Puležana iz Milana koji je ugošćavao istarske i hrvatske umjetnike u svome milanskom ateljeu, pomagao mlađim kolegama u radu i snalaženju u likovnom svijetu, ne nabrajajući ostale stručne i ljudske karakteristike koje ga krase; ali tu je i Mocenni umjetnik, gorostas pred kojim ostajemo bez teksta kad bi željeli opisati njegovu vulkansku energiju zauzdanu likovnim znanjem, métierom i vještinom sposobnog izraziti se u svakoj likovnoj tehnici, u svakom području likovnoga….“

Gradonačelnik Labina Valter Glavičić pozdravio je otvorenje izložbe te čestitao Mocenniju na svim njegovim umjetničkim postignućima, a ponajprije kao čovjeku koji je ostao vjeran svojim korijenima i bio potpora uvijek i u svakoj prilici mlađim kolegama te zaželio mu još mnogo stvaralačkih godina.  

Izložba se može razgledati do 6. rujna 2021.

Izložbeni program Galerije Alvona realizira se uz potporu Grada Labina, Istarske županije i Ministarstva kulture i medija RH.

Poljak uhićen zbog napada na djelatnicu trgovine koja ga je ulovila u krađi

tar općina općinska uprava općina tar vabriga

TAR: Na sjednici Vijeća izvještaj o radu načelnika i natečaj za prodaju nekretnina