in

Jedan od simbola POREČA: Počela obnova čuvene Romaničke kuće

Foto Grad Poreč - Počela obnova Romaničke kuće

Obnova Romaničke kuće – jednog od simbola Poreča, krenula je ovoga tjedna u Ulici Decumanus, čime se nastavlja najveće ulaganje u kulturnu baštinu u modernoj povijesti Poreča nakon obnove Gornjeg vrtića, Palače Sinčić, te obnove rodne kuće Joakima Rakovca koja je također u tijeku.

Tim povodom radove su obišli porečki gradonačelnik Loris Peršurić i ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić, zajedno s pročelnicom Konzervatorskog odjela u Puli Lorellom Limoncin Toth te predstavnicima izvođača Kapitel d.o.o i nadzora. Radove vrijedne 315.644,00 eura financira Grad Poreč, a uključuju građevinsko-obrtničke radove na pročeljima i u unutrašnjosti, sanaciju međukatnih konstrukcija, statičku stabilizaciju, restauratorske radove na kamenini, kao i stolarske, elektromontažne i strojarske radove. Nadzor nad radovima povjeren je Istrainženjeringu iz Poreča, dok će konzervatorski nadzor obavljati djelatnici Konzervatorskog odjela u Puli.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

– Romanička kuća jedan je od simbola našega grada. Očuvanje i obnova ovakvih spomenika nije samo naša obaveza već i naša dužnost. Jer čuvanjem naše baštine, čuvamo priču našega grada i prenosimo je na nove generacije. Projekt se u potpunosti financira iz gradskog proračuna, dok je projekt postava Romaničke kuće prijavljen na EU projekte i nadamo se da ćemo ostvariti sufinanciranje, rekao je u obilasku Peršurić.

Ravnateljica Uljančić rekla je kako je dovršetak radova previđen do kraja ožujka sljedeće godine, nakon čega se kreće u idejno i izvedbeno rješenje stalnoga postava. Romanička kuća će nakon sanacije biti pretvorena u centar koji interpretira povijest kulture stanovanja u Poreču, s naglaskom na samu zgradu.  

Planirani interpretacijski centar u Romaničkoj kući ključna je aktivnost projekta BOOST 365, koji je Grad Poreč prijavio na Program međuregionalne suradnje Interreg Europe 2021. – 2027. Ukupna vrijednost projekta je 1.913.440,72 EUR, a proračun Grada Poreča na projektu iznosi 417.034,46 EUR. Grad Poreč je i vodeći partner projekta BOOST 365 s ukupno šest partnera, a rezultati prijave  očekuju se krajem ove godine.

Izgrađena 13. stoljeću, Romanička kuća prepoznatljiva je po romaničkim elementima i prekrasnim kamenim klesancima. Veliku restauraciju doživjela je tijekom talijanske uprave prošlog stoljeća, a preživjela je i bombardiranje tijekom Drugog svjetskog rata iako je bila kuća u nizu. Danas predstavlja jednu od najprepoznatljivijih zgrada u Poreču te će se njenom građevinskom sanacijom i otvaranjem interpretacijskog centra unaprijedit će se porečka turistička ponuda, ali i muzeološko predstavljanje materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasljeđa grada, objavio je Grad Poreč u priopćenju.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

Foto Vatrogasci Umag - ilustracija

Istra: U obiteljskoj kući izgorjela kuhinja. Policija traži uzrok požara

Foto Centar za građanske inicijative Poreč

Solidarnost u fokusu: U Poreču predstavljen model podrške zajednici