in

KAMO DANAS – U Vižinadi u subotu Verši na šterni, u Vrsaru zatvaranje kiparske škole Montraker

Foto TZ Vižinada

Iako je većina manifestacija odgođena ili otkazana zbog pandemije koronavirusa, na Poreštini se u subotu, 12. rujna, može birati između čak dva kulturna događaja koja počinju u 18 sati.

Pa će se tako u kamenolomu Montraker u Vrsaru održati susret s akademskim kiparima koji su kao studenti sudjelovali u Međunarodnoj studentskoj kiparskoj školi Montraker. Susret se organizira povodom zatvaranja 30. Međunarodne studentske kiparske škole Montraker koja je trajala dva tjedna.

.Na susretu sudjeluju Darija Žmak Kunić, prodekanica za umjetničko-znanstvenu djelatnost pri Akademiji primijenjenih umjetnosti Rijeka, Alem Korkut, izvanredni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, te Đani Martinić, asistent na Umjetničkoj akademiji Split.

Ove je godine Montraker imao rezidencijalni karakter jer su skulpture radili dugogodišnji umjetnički direktor Montrakera Peruško Bogdanić i tehnički suradnik Petar Dolić. U radu su im pomagali kamenoklesari Deni Krizmanić i Mauricio Matukina. Zbog korone studenata ovog puta nije bilo, škola je odrađena u skromnijem izdanju. Suorganizatori škole su Pučko otvoreno učilište Poreč, Općina Vrsar i TZ Općine Vrsar.

U isto vrijeme u Vižinadi, pored znamenite Battistelline šterne, počet će književna manifestacija – XXVII. Susret čakavskih pjesnika Verši na šterni i promocija istoimene zbirke pjesama okupit će brojne pjesnike.

Nakon provedenog natječaja za nove, neobjavljene pjesme na čakavštini, 240 pjesama prijavilo je 90 autora iz Gračišća, Poreča, Pule, Ližnjana, Musaleža, Barbana, Optrlja, Smoljanci, Maršani, Vodnjana, Žbandaja, Buzeta, Žminja, Labina, Pazina, Zamaska, Lovrana, Kašćerge, Rovinja, Medulina, Rijeke, Opatije, Matulji, Orihi, Vrbnika, Mošćeničke Drage, Splita, Podstrane, Šolte, Vele Luke i Podgorice.

Ovogodišnji izbornik prof. dr.sc. Josip Lisac, izabrao je njih 59, čiji su radovi uvršteni u XXVII. pjesničku zbirku „Verši na šterni“.

Organizator manifestacije i izdavač zbirke je Gradska knjižnica Poreč u čijoj je nakladi tiskano 600 primjeraka Verši. Ovogodišnje likovno rješenje potpisuje akademski slikar Zdravko Milić, a grafičko rješenje i oblikovanje povjereno je Enriki Vežnaver Vidović iz studija „na broju 8“.

U 18 sati oko Battistelline šterne okupit će se pjesnici zastupljeni u zbirci koji će kazivati svoje stihove te će tako, u ovoj godini punoj neizvjesnosti, a u skladu sa svim epidemiološkim preporukama, ova vrijedna pjesnička manifestacija nastaviti svoju višedesetljetnu tradiciju.

Domaćin i suorganizator susreta je Općina Vižinada, a pokrovitelji manifestacije su Grad Poreč, Istarska županija – Upravni odjel za kulturu i zavičajnost te Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

TAR/VABRIGA: Predstavljamo prvašiće i njihove učiteljice

HELLOISTRIA: Žminj – Japlenica i gašenje vapna po starinski