in

KAŠTELIR: Branislav Ostojić predstavio okarinu na festivalu tradicionalne glazbe u Srbiji

Branislav Ostojić na okarini

Na poziv organizatora, etnomuzikolog, dirigent i etno glazbenik Branislav Ostojić iz Kaštelira vratio se iz Vrbasa, mjesta nedaleko Novog Sada u Srbiji, gdje je sudjelovao na četverodnevnom Prvom Međunarodnom Festivalu sviranja na tradicionalnim instrumentima. Na Festivalu se etno glazbenik Ostojić, prvog dana predstavio sviranjem na okarini, kojom prilikom je obučen u istarsku nošnju izveo istarske narodne pjesme i plesove. Drugog dana Festivala nastupio je u nošnji Talijanske manjine iz Istre, konkretnije iz Vodnjana, kada je na violini izvodio stare vodnjanske pjesme i plesove.

Branislav Ostojić na violini
Branislav Ostojić na violini

Osim našeg predstavnika, koji je ujedno bio i predstavnik Hrvatske, nastupilo je 15 etno glazbenika iz Slovačke, Mađarske, Bugarske, BiH, Kosova i Metohije, Crne Gore, Makedonije, Rumunjske te zemlje domaćina, odnosno Srbije. Prilikom održavanja Festivala mnogobrojna publika je na glavnom trgu i na obližnjem jezeru i kanalu imala priliku vidjeti i čuti instrumente iz raznih krajeva, kao što su razne vrste tamburca i frula, zatim šargiju, gusle, violinu, citru, diple, dvojnice, duduk, okarinu, kaval, usnu harmoniku te fujaru.

Inače, spomenuti Festival predstavlja prvu manifestaciju ovakvog tipa na području Srbije, a ima za cilj da okupi samo etno glazbenike, koji na tradicionalnim narodnim instrumentima prezentiranju kako instrumente, tako i narodne nošnje krajeva odakle dolaze, (bez prisustvovanja folklornih skupina, koje obično u takvim prilikama sudjeluju). Festival je okupio etno glazbenike koji izvode glazbu svog kraja i naroda, a sve u očuvanja kulturnog nasljeđa koje je upisano u Unescovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa. Ovaj prvi Festival, koji će prema očekivanju organizatora ubuduće postati i tradicionalan, održan je u organizaciji općine i Turističke zajednice Vrbas, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RS te svjetske organizacije etno glazbe pod nazivom CIOFF, koja djeluje pod pokroviteljstvom organizacije UNESCa.

Na slikama:  etnoglazbenik Branislav Ostojić svira na okarini i violini

Poduzetnice - Foto HGK - Županijska komora Pula

Obilježen Svjetski dan poduzetnica: Razmjena iskustava bitna za osnaživanje poduzetnica

kaštijun istarska županija

Županija objavila analizu: Kaštijun nema štetnih utjecaja na zdravlje mještana