in

LJETO U ISTRI: U porečku Eufrazijanu vraća se norveški pijanist koji je lani opčinio publiku

Foto Pučko otvoreno učilište Poreč

Ljubitelji klasične glazbe, naročito one koja prelazi granice tradicionalne interpretacije, dobit će još jednu priliku da uživaju u maestralnoj izvedbi Håkona Austbøa. U okviru 62. Koncerata u Eufrazijani i nakon što je prošle godine publiku uveo u nadrealnu atmosferu, norveški se pijanist u porečku Eufrazijevu baziliku vraća u petak, 4. kolovoza od 21 sat.

Håkon Austbø norveški je pijanist koji je na sceni aktivan više od 50 godina i, uz brojne prestižne nagrade i laskave titule, iza sebe ima i impresivnu diskografiju. Zbog neobične svestranosti i originalnosti svog repertoara, Austbø je zauzeo zavidan položaj u svijetu glazbe. Odlikuje ga prepoznatljiva i specifična boja zvuka koja uz veliko poštovanje u pristupu partituri rezultira vrlo preciznom i profinjenom izvedbom.

Posebno je poznat po radu na glazbi O. Messiaena. Osobni kontakt sa skladateljem učinio ga je jednim od nositelja autentične tradicije, potvrđene prvom nagradom na natjecanju Messiaen 1971., te nekoliko drugih nagrada za njegova izvođenja Messiaena, poput Edisonove nagrade u Amsterdamu 1998. Drugi fokus Austbøva rada glazba je skladatelja A. Skrjabina. Obojica skladatelja kombinirala su boje i zvukove, a Austbø je to učinio važnim dijelom svog rada i studija.

O Austbøvoj studijskoj posvećenosti svjedoči i njegova uključenost u projekt Reflektivni glazbenik, čiji je cilj razotkrivanje sila koje vode do istinskih i osobnih interpretacija klasičnih i suvremenih djela. To podrazumijeva svjež pogled na poznati repertoar, oslobođen balasta tradicije. Radio je s pjesnicima, glumcima, koreografima, umjetnicima i džez-glazbenicima te uključio neobičan repertoar u svoj kreativni program.

Na 61. Koncertima u Eufrazijani 2022. godine Austbø je publiku ostavio bez daha uz izvedbe skladbi upravo O. Messiaena, C. Debussyja, L. Janačeka, A. Skrjabina i E. Griega. U sličnoj maniri prošlogodišnje izvedbe Austbø Eufrazijanu ponovno uvodi u začudan svijet skladbi C. Debussyja, ovoga puta druge knjige Preludija. U cjelokupan program ulaze i dvije Patetične sonate – ona L. van Beethovena te norveškog skladatelja K. Eggea. Ovaj je koncert svakako izuzetna prilika za sve glazbene znalce i istinske uživatelje klasične glazbe, ali i one koji si takav užitak tek trebaju dopustiti.

Ulaznice su dostupne na internetskom rezervacijskom sustavu www.rezervacije-poup.hr, na blagajni Pučkog otvorenog učilišta Poreč radnim danom od 7 do 14 sati i uz prethodni poziv na broj 052/887-218, te na ulazu u Eufrazijevu baziliku jedan sat prije početka koncerta.

Romantična večer u Kašteliru: U četvrtak koncert „Under the stars” uz Medeu i Tedija Grubicu

Ilustracija - Foto Pixabay.com žena lisice policija

Istra: Pijana vozačica ugrizla policajca. I to nije sve…