in

MARAFOR U POREČU – Arheološkim istraživanjem nađeni nalazi stari čak 4000 godina, rimski parter, cisterna iz srednjeg vijeka…

Foto Tanja Kocijančić

-Našli smo parter rimskog foruma star 2000 godina, zatim prethistorijski sloj koji se nalazi ispod samog foruma iz brončanog doba, ali ima nalaza i iz željeznog doba. Našli smo i cisternu iz srednjeg vijeka koja se spominje 1419. godine i jako se lijepo vidi. Djelomično je istražena i nalazi se na samoj sredini Marafora, rekao je kustos Gaetano Benčić.

U tijeku je arheološko istraživanje porečkog Trga Marafor, započeto prije mjesec dana za potrebe izrade konzervatorskog elaborata njegova uređenja, a što je pak preduvjet za izdavanje građevinske dozvole sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Investitor radova iskopa na arheološkom lokalitetu Marafor je Grad Poreč, a nositelj arheoloških istraživanja je Zavičajni muzej Poreštine. Izvođač radova je tvrtka Kapitel d.o.o. iz Žminja.

Na današnjoj konferenciji vrijedna otkrića tijekom arheoloških istraživanja predstavili su gradonačelnik Loris Peršurić s pročelnicima prostornog uređenja i komunalnog sustava Damirom Hrvatinom i Marinom Poropatom, zatim iz Zavičajnog muzeja ravnateljica Elena Uljančić i kustos arheološkog odjela Gaetano Benčić.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

-Marafor je najstariji trg u Poreču i provodimo arheološka istraživanja skoro mjesec dana. Tri naša djelatnika istražuju ovaj značajan trg. Zajedno s konzervatorima donijet ćemo uskoro odluke vezano uz finalnu prezentaciju konzervatorskog eleborata koji će poslužiti kao podloga projektiranju. Ovaj trenutak je jedinstven za nas je je Grad Poreč odlučio financirati obnovu kulturne baštine. Vrlo zahtjevan je to i skup projekt, istaknula je ranvateljica Uljančić.

-Našli smo parter rimskog foruma star 2000 godina, zatim prethistorijski sloj koji se nalazi ispod samog foruma iz brončanog doba, ali ima nalaza i iz željeznog doba, cisternu iz srednjeg vijeka koja se spominje 1419. godine i jako se lijepo vidi. Djelomično je istražena i nalazi se na samoj sredini Marafora, rekao je kustos Gaetano Benčić. Nalazi iz prethistorije su zapravo jako mali predmeti, mahom keramički, koje tek treba detaljno istražiti. Taj dio svjedoči o životu u Poreču prije Rimljana, odnosno datira možda čak i prije 4000 godina!

Dodao je da je trg gotovo do kraja istražen, kameno popločenje dobro je sačuvano. Elementi koji su se istraživali i očekivali jako su dobro vidljivi. Uz trg sondama su istraživali i u susjednim ulicama, gdje se ustanovilo da je lastrikat foruma jako dobro očuvan, ali i stepenice koje su išle prema trgu. Marafor je uvijek bio u funkciji i dugo se živjelo, o čemu svjedoči odlično sačuvana cisterna duboka više od četiri metara. Nalaze iz razdoblja prije Rima moći će se prikazati nakon što budu dodatno obrađena.

-Možda se jednom u životu stručnjacima dogodi da se istraži jedan forum, te arheološki i arhitektonski dokumentira. Povijesna je to prilika za grad koji će trg vratiti ljudima ali za a struku, jer ovakva istraživanja su rijetka, zaključio je Benčić zahvalivši se gradonačelniku koji je odlučio da se krene u ovaj zahvat.

O značaju ovih radova i svim investicijama koje su u tijeku, odnosno slijede u povijesnoj jezgri govorio je gradonačelnik koji je naglasio da žele informirati građane što se radi na Maraforu.

-Ovo doista jest povijesni trenutak za naš grad. Ove dvije godine su u znaku uređenja i obnove kulturne baštine. Nakon obnove gradske rive želja je bila nastaviti ulagati u istraživanje i obnovu starogradske jezgre. Radovi na Maraforu nužni su kako bi mogli dobiti dozvole za konačnu obnovu najstarijeg porečkog trga, za što je projektiranje u tijeku. Marafor ćemo zatrpati i dovesti u prvobitno stanje prije turističko sezone, a ponovno će se nastaviti tijekom iduće zime. Želja je ovaj trg i uličice oko njega u cijelosti urediti, a dinamika radova ovisit će o dobivenim suglasnostima i dozvolama, rekao je Peršurić.

Do sezone bit će gotovi i radovi na obnovu muzeja, odnosno Palače Sinčić. Radi se, nastavio je objašnjavati gradonačelnik, i na projektu obnove Romaničke kuće u što se kreće također nakon sezone. Paralelno s time radi se na projektnog dokumentaciji za obnovu Kuću dva sveca. U tijeku je nastavak radova na sanaciji i uređenju Eufrazijeve bazilike, za što se zahvalio konzervatorima i restauratorima koji su uključeni u projekt. Zajedno sa Župom Poreč radi se na projektu sanacije pročelja Crvke Gospe od Anđela na Trgu slobode.

Najavio je i uređenje Kuće Joakima Rakovca u Rakovcima, za što bi radovi trebali biti gotovi do kraja srpnja. Nastavlja se i s projektom uređenja gradske rive, a spomenuo je i obnovu fasada privatnih objekata koje su u tijeku u starom gradu. Za obnovu fasada Grad Poreč je odobrio 17 projekata koje sufinancira iz proračuna.

Zahvalio se svima koji su sudjeluju u ovako velikim projektima – djelatnicima raznih gradskih odjela, konzervatorima, nadzornim inženjerima, izvođačima, projektantima i brojnim drugima.

NE KORISTITI Dražen Kutleša - Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL

Odlukom Pape: Dražen Kutleša zamijenio Josipa Bozanića

Foto TZ općine MArčana - Krnica

Romantični kutak u Krnici – Zaključajte svoju ljubav