in

MOMJAN: U srijedu umjetnička instalacija „Summertime“ Elise Vladilo dozvat će ljeto

Foto POU Buje

14 / 06 / 2023 u 20 h pored momjanskog kaštela. 

SUMMERTIME by Elisa Vladilo – umjetnička intervencija u javnom prostoru u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Buje.

Projekt “Summertime” osmišljen je za gradske pješačke zone te za prirodni pejzaž.

Ideja da se u taj kontekst instalira “Summertime” nastala je iz Elisine uobičajene umjetničke prakse da korištenjem boje pokrene prostor, donoseći mu dašak veselja, radosti, živosti pa i s namjerom da svakodnevni i obični prostori ožive iz posve nove perspektive.

Balirano sijeno koje se u prirodi obično nalazi tijekom toplih mjeseci karakterističan je ljetni element-simbol.

Smješteno na gradski pločnik stvara zbunjenost, simpatično i sretno iznenađenje na koje ljudi nailaze na svom putu, proživljavaju novu i drugačiju percepciju istih mjesta i uvode se u duh godišnjih odmora koje ljeto sa sobom donosi.

Smješteno pak u prirodni pejzaž ostvaruje zanimljivu igru i radosnu transformaciju tipične predodžbe seoskog pejzaža.

Gerschwinova skladba Summertime koja izlazi iz samih bala sijena upotpunjuje evokaciju, dojam “ljetnog ugođaja”, doprinoseći stvaranju one zaigrane dimenzije dokolice svojstvene ljetu.

Glazba je umjerene glasnoće, pozicionirana tako da dopušta slušanje samo u blizini bala sijena, kako ne bi narušila uobičajenu situaciju, ujedno uspostavljajući intimniji odnos s publikom.

Elisa Vladilo
Elisa Vladilo

Elisa Vladilo, završila je srednju umjetničku školu u Trstu te studirala Scenografiju na Umjetničkoj akademiji u Veneciji i Milanu. Bavi se radom na instalacijama i site-specific umjetnošću u privatnom i javnom prostoru, koristeći se bojom u raznim modalitetima.

Ostvarila je više izložbi u Italiji i inozemstvu te više trajnih i privremenih projekata na različitim javnim površinama kao što su gradski parkovi, škole, ulice, trgovi, željeznički kolodvor.

Surađuje s umjetničkim udrugama i profesionalnim studijima. Tri je godine boravila u Londonu (1997.-2000.) tijekom kojih je sudjelovala i na Whitechapel Open u Londonu te na Billboard Site Project u Belfastu.

Godine 1998. dobila je stipendiju Pollock-Krasner Foundation u New Yorku, a u sklopu europskog projekta rezidencijalni boravak u Berlinu 2001.

Njezini su projekti: Echo Surrounding, Porto Vecchio, Trst (2020.), Rhyme of Origin, Cambridge, Engleska (2014.), Melting Street, Pula (2013.), Melting tower, Villach, Austrija (2011.), Prendo il paesaggio e lo porto con me, Nervesa della Battaglia, Italija (2010.)

plaža foto grad poreč

Europska komisija: Kvaliteta vode za kupanje u Hrvatskoj opet među najvišima u Europi

lup poreč

LUP Poreč poziva na izložbu “Mediteran”