in

MUZEJ GRADA PAZINA otvara izložbu DOBRO DOŠLI!

U utorak, 18. svibnja, na Međunarodni dan muzeja, s početkom u 18 sati, u Muzeju grada Pazina otvara se izložba DOBRO DOŠLI! – 75 godina od boravka Međusavezničke komisije za razgraničenje u Istri. Izložba nas vraća u ožujak 1946. godine.

Naime, završetkom Drugog svjetskog rata, nisu definirane granice između Italije i Jugoslavije, već je sporni teritorij podijeljen na Zone A i B. Saveznici (SAD, Velika Britanija, Francuska i Sovjetski savez) su tada osnovali Komisiju koja je u ožujku 1946. godine obilazila čitavu Julijsku krajinu i pritom bila stacionirana u Trstu i Pazinu. Izložba progovara o opsežnim pripremama Jugoslavenske strane za dolazak Komisije, što je uključivalo masovno manifestiranje na ulicama, ispisivanje zidnih parola i slične akcije, dočarava ozračje koje je vladalo u Zonama A i B, rekonstruira put kojim se komisija kretala, donosi memoare sudionika ovih događaja, kao i reperkusije obilaska Komisije.

Ovim projektom ostvarena je suradnja između Muzeja grada Pazina, Povijesnog i pomorskog muzeja Istre i Muzeja novejše zgodovine Slovenije u Ljubljani, čime izložba dobiva međunarodni karakter i na njoj se mogu razgledati izlošci iz tri navedena muzeja.Autor izložbe je kustos Muzeja grada Pazina Ivan Smoljan.

Izložbu je u pazinskom Kaštelu moguće razgledati u radno vrijeme Muzeja sve do kraja godine.

Realizacija izložbe financirana je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije, Grada Pazina i Muzeja grada Pazina.

Otvorenje izložbe održati će se u dvorištu pazinskog Kaštela, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera koje budu na snazi.

Prijavite se na radionicu „Održivi turizam i primjeri dobre prakse“

UMAG/BUJE: Bassanese i Vižintin pobijedili žensku konkurenciju