in

Najljepše dječje bajke, “Vera među knjigama” i Šavrinke – svi zajedno na BOOKtigi

Slikovnice o knjigama, knjižnicama i djeci koja su zaljubljena u čitanje uvijek su nam dobrodošle. Znaju to svi oni koji vole čitanje, a porečke mališane iz dječjih vrtića Radost, Crvenkapica i Paperino razveselilo je gostovanje zagrebačke knjižničarke Davorke Premec, autorice slikovnice „Vera među knjigama“, koja je kroz interaktivno druženje govorila o važnosti čitanja i o bogatstvu koje nam donosi svaki novi dolazak u knjižnicu. Naučila su djeca i od male djevojčice Vere da su knjižnice mjesta na kojima ne možeš dobiti raketni sendvič ili keksić, ali možeš pronaći knjige o svemirskim letovima, možeš zalutati u svoj svijet mašte.

Na sajmu BOOKtižin građanima je nanovo omogućen sat za kolekcionare na kojem su mogli na procjenu donijeti stare knjige iz svojih kućnih biblioteka, uz mogućnost otkupa.  Sat je vodio stručnjak, antikvar Tomo Vučinić iz Malog nebodera iz Rijeke.

Popodevnu prodaju na BOOKtižinu omela je kiša, ali ne i djecu koja su se okupila u svom omiljenom kutku knjižnice, u Odjelu za djecu i mlade te su zajedno s jednim vukom zalutali u zemlju bajki. Kako je to kada u jednoj priči vuk sretne tri praščića, Crvenkapicu, vješticu, kozliće, lisicu i Snjeguljicu, kako je to kada, zbog jedne obične pite od jabuka, vuk na proljetnoj užini okupi sve nam poznate likove iz bajki, ispričala je djeci knjižničarka Zorana Geržinić, a priča je oduševila mališane i njihove roditelje. Druženje je nastavljeno uz kreativnu zabavu.

Na večernjem predstavljanju monografije “Šavrinka” okupili su se ljubitelji kulturne i povijesne baštine Istre. Sveobuhvatna je to publikacija koja iz različitih kutova prikazuje važnu ulogu Šavrinki, siromašnih djevojaka i žena iz unutrašnjosti slovenskog dijela Istre, koje su svoj kruh zarađivale jednostavnom preprodajom robe; jaja, mlijeka, kruha, voća i povrća te drugih životnih potrepština. S velikim pletenim košarama na glavi i s tovarima s bisagama išle su od kuće do kuće, a potom su kupljenu robu odlazile prodavati u Trst.

Vrsni stručnjaci i znanstveni djelatnici, koji su obrađivali povijest, ekonomske prilike, putovanja, jezik, običaje i druge odraze šavrinskog svijeta, zasigurno su svim budućim generacijama ostavili u nasljeđe vrijedan spomen jednoga minulog vremena. Prema recenziji Renate Rugelj, radi se o promišljenom uredničkom pristupu, velikoj ustrajnosti u uređivačkom radu i sakupljanju bogatog slikovnog gradiva te brojnih izvora, što je doprinijelo nastanku vrlo estetskog i povijesno značajnog djela koje je zanimljivo, kako za stručnjake, tako i za širu čitateljsku publiku.

O knjizi i njezinom nastanku govorila je jedna od urednica Ingrid Celestina, moderator susreta bio je Gianino Bubola, a Šavrnike u književnosti predstavile su pjesnikinje Alferija Bržan i Nadia Disiot, priopićeno je iz Gradske knjižnice Poreč.

Foto Jelena Prekalj

Još sutra sajam cvijeća UMAG FLORIA

Porečan ENIS ŽUŽIĆ treći put dobitnik nagrade publike na Profuturi