in

NOĆ MUZEJA najbolje posjećena manifestacija Zavičajnog muzeja Poreštine – dječja radionica, promocija monografije, predavanje o arhitekturi Poreča…

Ove godine, u petak 31. siječnja, održavana je 15. po redu Noć muzeja – jedna od najvažnijih manifestacija muzejske zajednice tijekom godine koja približava muzeje i muzejsku struku svekolikoj zainteresiranoj javnosti. Inicijator i glavni organizator manifestacije je Hrvatsko muzejsko društvo uz podršku i sudjelovanje hrvatskih muzeja ali i drugih baštinskih ustanova, ponajviše iz AKM zajednice. Ove godine su središnja tema Noći muzeja velike obljetnice hrvatskih muzeja. Uz bok muzejima druge tradicije može stati i Zavičajni muzej Poreštine koji ove godine obilježava svoj 136. „rođendan“.

Bogati program ovogodišnje Noći muzeja u porečkom je muzeju započeo dvjema istovremeno organiziranim aktivnostima. Naime u 18,00 sati održana je radionica za najmlađe pod nazivom „Oblikujmo zemlju“. Voditeljica radionice je Vltava Muk, kustosica Zavičajnog muzeja Poreštine, a u provedbi radionice je sudjelovala i Klaudia Bartolić Sirotić, arheologinja i kustosica. Djeca su naučila modelirati predmete od gline po uzoru na prapovijesnu keramiku koja se čuva u fundusu muzeja.

Istovremeno je održano stručno vodstvo po starogradskoj jezgri pod vodstvom kustosa Davora Munde. Ova je aktivnost, kao i prošlih godina privukla brojne znatiželjnike.

U 19 sati je održana prezentacija monografije „U modi. Kultura odijevanja porečkih plemenitih građana 1650. -1720.“ autorice dr. sc. Elene Uljančić, ravnateljice Zavičajnog muzeja Poreštine. Knjigu su predstavili prof. dr. sc. Damir Agičić, nakladnik, izv. prof. dr. sc. Marija Mogorović Crljenko, recenzentica, doc. dr. sc. Danijela Doblanović Šuran i autorica. Prema riječima predstavljača ova je monografija vrijedan doprinos proučavanju svakodnevnice žitelja Poreča u drugoj polovici 17. i početka 18. stoljeća. Osim stručnoj javnosti knjiga će biti zanimljiva i znatiželjnicima i zaljubljenicima u povijest.

  U 20 sati je održan je okrugli stol, odnosno razgovor s kazivačima,  na temu „Arhitektura i urbanizam Poreča danas“. Sudjelovali su Ivan Matejčić, Jadranka Drempetić, Alan Kostrenčić i Damir Hrvatin, koji su svojim promišljanjima o izazovima koje sadašnji trenutak stavlja pred urbanizam i zaštitu starogradske jezgre Poreča privukli brojnu publiku koja je sa zanimanjem pratila, ali se i aktivno uključila u raspravu.

O važnosti arheoloških istraživanja prapovijesnih lokaliteta Poreštine i osnivanju prvoga Muzeja u Istri, koji ove godine slavi 136. obljetnicu govorio arheolog i kustos Zavičajnog Muzeja Poreštine Davor Munda.

Program je završio dramskom predstavom Društva prijatelja Giostre „Spiriti e briganti“, redatelja i scenarista Gaetana Benčića, povjesničara i kustosa Zavičajnog muzeja Poreštine.

Noć muzeja je manifestacija koja je od svojih početaka bila dobro prihvaćena od publike te ju je ove godine posjetilo 250 posjetitelja. Program 15. Noći muzeja u Zavičajnom muzeju Poreštine odvijao se u reprezentativnom prostoru Istarske sabornice, dok je radionica za djecu održana u Galeriji Sinčić, piše u priopćenju muzeja.

pazin foto tz središnje istre jama kaštel panorama

Nacionalni forum obiteljskog smještaja ove godine u Istri

RADOVI U TIJEKU: Uskoro novo ruho Zajednice Talijana Poreč