in

NOVIGRAD: Svečano otvoren novouređeni multimedijalni centar – Dom kulture kao dnevni boravak svih generacija

Foto Tanja Kocijančić

U novoj godini novi sadržaji pod krovom CMIK-a

novigrad svečano otvorena obnovljena kino dvorana dom kulture prosinac 2021 foto tanja kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Malom svečanošću obilježeno je danas privođenje kraju višegodišnjeg projekta rekonstrukcije bivše novigradske kino dvorane u suvremeni multimedijalni centar, koji će ubuduće nositi naziv Centar za manifestacije i kulturu (CMIK). Naziv je to i u prostoru bivšeg kina smještene nove ustanove, koja će ubuduće upravljati prostorom i sadržajima koji će se ovdje odvijati, ali i drugim manifestacijama i događanjima u gradu. 

novigrad obnovljena kino dvorana dok+m kulture otvorenje torta anteo milos torbica foto tanja kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Domaćin susreta bio je novigradski gradonačelnik Anteo Milos, čijem su se pozivu, među ostalima, odazvali autor idejnog rješenja uređenja zgrade arhitekt Idis Turato, vlasnik građevinske tvrtke Kamgrad kojoj su povjereni radovi na rekonstrukciji i sanaciji zgrade, bili su tu i predsjednik Gradskog vijeća Vladimir Torbica i zamjenica gradonačelnika Vivijana Fakin te predstavnici tvrtki i institucija koje su sudjelovale ili pomogle u pripremi i realizaciji ovog zahtjevnog projekta. 

Milos: Osjećam se sretno i ponosno

Covid je nažalost od prvog do zadnjeg dana izgradnje pratio ovaj projekt i usporavao realizaciju, naglasio je gradonačelnik Milos u uvodnom obraćanju.

-Sama realizacija projekta trajala je više od deset godina ako računamo od pisanja projektnog zadatka do danas. I nije bilo uvijek lagano, ali uvjeren sam da su nam ti povremeni zastoji pomogli u dobroj realizaciji projekta. Kao Novigrađanin koji je mnoge trenutke proveo u ovoj zgradi osjećam se sretno i ponosno. Vjerujem da Novigrađani koji su vezani uspomenama za ovaj prostor danas dijele isti osjećaj ponosa i zadovoljstva zbog ponovnog otvaranja obnovljenog kina, kazao je Milos.

Ovo je mjesto sinonim kulture, druženja i zabave. Milos je nadalje rekao da su u proteklih 70 godina u ovoj zgradi pored kulturnih sadržaja bile smještene i druge javne ustanove. Od ambulanta 70-tih godina, omladinskog kluba 80-tih, Pučkog otvorenog učilište, sve do današnjih dana kada se zgrada dijeli na gradsku knjižnicu i na novootvoreni centar za manifestacije i kulturu. S vremenskim odmakom treba zahvaliti i onima koji su 50-tih godina prošlog stoljeća pokrenuli izgradnju novigradskog doma kulture.

-Ova zgrada i nakon 70 godina funkcijom i veličinom primjerena je potrebama ovoga grada. Nakon Drugog svjetskog rata Novigrad je brojio manje od 2000 stanovnika…bilo je to teško vrijeme,, vrijeme neimaštine i egzodusa. Ipak tadašnji stanovnici Novigrada, uz sve izazove svakodnevnog života, znali su koliki je značaj kulture za opstoj i razvoj naše zajednice, naglasio je Milos i zahvalio se svim izvođačima radova, tvrtkama, suradnicima i djelatnicima komunalnog poduzeća Neapolis.

novigrad svečano otvorenje obnovljena kino dvorana dom kulture foto tanja kocijančić prosinac 2021
Foto Tanja Kocijančić

Domagoj Kamenski u ime glavnog izvođača radova, tvrtke Kamgrad iz Zagreba, rekao je da su ponosni što su sudjelovali u ovom povijesnom projektu u Novigradu, te pohvalio gradske strukture i nadzorne inženjere na uspješnoj suradnji. Od 12 mjeseci koliko su izvodili radove, dva su mjeseca nažalost imali zastoj zbog pandemije. No, ipak su ga uspješno okončali.

Arhitektu Idisu Turatu ovo je već treći projekt u Novigradu, koji je sa Sašom Randićem potpisao projekt Muzeja Lapidarium, a nakon toga i gradske knjižnice. Naglasio je da su posebni izazovi projekti na prijelazu generacija. Ljudi i ahitektura kroz vrijeme se mijenjaju i razvijaju a projekt kina u Novigradu jedan je od tih generacijskih i osjetljivih, koje on posebno obožava. Novouređen dom kulture bit će dnevni boravak građana i veseli ga što je višenamjenski – za koncerte, priredbe, ples, pilates, probe, sastanke, za probe, kino…

Predsjednik Vijeća Vladimir Torbica naglasio je da treba snage i hrabrosti za realizaciju ovako velikog projekta u doba korone. Dodao je da je i on ponosan, te se i on prisjetio odlazaka u kinu u svojoj mladosti, pa je stoga za njega i Novigrađane zbog brojnih uspomena ovaj prostor i emotivan i emocionalan. “Novigrad s 5.000 stanovnika danas ima baš sve potrebno za ugodan život”, izjavio je Torbica.

Dodao je da sutra, 14. prosinca, u novom domu kulture kreću s predbožićnim programima za djecu, što nosi posebnu simboliku. Na kraju se posebno zahvalio gradonačelniku Milosu, istaknuvši da bez njega realizacije ovog projekta ne bi bilo.

Najavljeni su ovom prigodom i prvi programi unutar CMIK-a, tijekom druge polovice prosinca, mahom namijenjeni mlađoj publici i djeci, od kazališnih predstava do druženja s Djedom Mrazom, s obzirom da je ovo vrijeme prosinačkih radosti nekako najdraže upravo djeci, pa se u ova ne baš sretna pandemijska vremena htjelo obradovati bar naše najmlađe sugrađane.

A mnogi drugi programi, kako za djecu tako i za odrasle, od kina i kazališta, preko glazbenih događanja i koncerata, do raznih drugih kulturnih i zabavnih sadržaja, trebali bi krenuti s početkom 2022. godine, kada će CMIK započeti s radom. 

Nadamo se da će epidemiološke prilike tada biti povoljnije, kako bi se ovaj novi gradski prostor, namijenjen raznim društvenim sadržajima, što bolje i sadržajnije iskoristio te postao mjestom na koje će Novigrađani, ali i mnogi drugi, rado i često dolaziti.

Da podsjetimo, nakon što je početkom 2020. godine javnim natječajem odabran izvođač radova na rekonstrukciji novigradske kino dvorane, krajem veljače je izabrani izvođač – tvrtka Kamgrad d.o.o. Zagreb – i formalno uvedena u posao. Ugovorom s tvrtkom Kamgrad, vrijednim 12,75 milijuna kuna s PDV-om, obuhvaćeni su građevinski radovi na rekonstrukciji i dogradnji prostora, dok su putem triju odvojenih natječaja ukupne vrijednosti nešto više od 2 milijuna kuna potom nabavljeni rasvjetna oprema, strojarske instalacije (sustav grijanja, hlađenja i ventilacije) te multimedijalna oprema. Ukupno je tako u rekonstrukciju i opremanje zgrade uloženo 15-ak milijuna kuna. Sredstva su u cijelosti osigurana iz gradskog proračuna odnosno putem kreditnog zaduženja. 

U međuvremenu je krajem ožujka 2020. došlo do privremenog zastoja na gradilištu, zbog epidemije Covida, a radovi su potom nastavljeni početkom lipnja. Početkom ove, 2021. godine, dovršeni su građevinski radovi na rekonstrukciji same zgrade i dogradnji metalnog koridora uz zgradu, a uslijedili su završni radovi na opremanju prostora – instaliranje multimedije, postavljanje stolica, zastora i namještaja, a uređen je i okoliš zgrade (popločen je plato ispred glavnog ulaza te bočna strana prema moru, postavljeno je nekoliko klupica i javna rasvjeta, uređena je zelena površina…). Krajem kolovoza zgrada je prošla i tehnički pregled te je dobivena uporabna dozvola. 

Sama rekonstrukcija zgrade obuhvatila je kompletno uređenje interijera i eksterijera, u gabaritima postojećih nosivih zidova, a dograđen je jedino metalni koridor/hodnik, koji povezuje unutrašnji prostor dvorane s ljetnim kinom. U tom su hodniku smješteni neki servisni sadržaji koji su u prostoru dosad nedostajali (3 sanitarije, spremišta, strujna soba/centrala…). Središnji prostor zgrade, velika dvorana (kino dvorana), nakon rekonstrukcije transformirana je u višenamjenski prostor, podijeljen na tri dijela, koja mogu funkcionirati neovisno jedan o drugome, ali i biti povezani u jednu cjelinu. Naime, dvorana je podijeljena u tri cijeline: prostor pozornice transformiran je u tzv. kazališni black box, prostor koji može funkcionirati i samostalno, kao mjesto za održavanje komornijih programa, poput manjih kazališnih predstava, glazbenih događanja i tome slično, za uži krug publike. Drugi – prostorno najveći dio – činit fiksno gledalište, prostor namijenjen publici, koji se također može koristiti i za – primjerice – razna predavanja, prezentacije i tome slično.

Treći dio, u dnu dvorane, zamišljen je kao prostor najšire primjene, u kojem se mogu odvijati najrazličitiji sadržaji, a taj će se dio koristiti i kao dodatni prostor gledališta (uz prenosive stlice), kada za to bude potrebe. Rekonstrukcijom zgrade obnovljena je i ljetna pozornica na otvorenom, tzv. ljetno kino, a dogradit će se i komunikacijski koridor koji će povezivati ljetno kino s unutrašnjim prostorom dvorane.

Treba podsjetiti i kako su krajem veljače na svoja mjesta, na zidove kinodvorane, vraćena četiri velika platna s motivima Novigrada, poznatog rovinjskog slikara Bruna Mascarellija, izvorno nastala početkom pedesetih godina prošlog stoljeća. Platna su prije vraćanja na zidove obnovljene dvorane također bila u Hrvatskom restauratorskom zavodu na stručnoj i temeljitoj konzervaciji i restauraciji te su potpuno obnovljena, primjereno zaštićena i uokvirena vraćena u Novigrad, a zatim i postavljena na svoja mjesta. 

Riječ je o četiri slike velikih dimenzija, 220×425 cm, nastale u tehnici tempere na platnu, koje je glasoviti rovinjski slikar, danas nažalost pokojni Bruno Mascarelli, 1953. godine naslikao po narudžbi, upravo za prostor tada novoizgrađene kinodvorane Narodnog sveučilišta. Riječ je o tzv. „Novigradskom ciklusu“ u okviru kojega su nastale četiri slike – Provincija na moru, Mediterranietà, Život priobalne Istre i Rustikalna Istra. 

O povijesti zgrade…

Zgrada u kojoj je smještena kinodvorana monumentalna je građevina izgrađena 50-ih godina 20. stoljeća. U njoj je bilo smješteno tadašnje Narodno sveučilište, kasnije Otvoreno odnosno Pučko otvoreno učilište, a 2008. dio zgrade temeljito je obnovljen te je u njega useljena gradska knjižnica. Prostor u kojem se nalazi kinodvorana nije tada obuhvaćen rekonstrukcijom, već je u nekoliko navrata tek djelomično saniran kako bi se prostor uopće mogao koristiti, u smanjenom opsegu. O opsežnoj rekonstrukciji u novi, višenamjenski prostor, razmišlja se posljednjih desetak godina, u više navrata Grad je pokušao sredstva za ovaj projekt iznaći i putem EU fondova, no bez uspjeha. Odlučeno je stoga da se u realizaciju projekta krene vlastitim snagama, sredstvima iz gradskog proračuna, u ovom slučaju kreditnim zaduženjem, što je u konačnici i učinjeno. 

Policija traži svjedoke: Pao s mopeda kod šoping centra

tar božićni turnir nogomet

Božićni nogometni turnir u Taru – Domaćinima prvo mjesto