in

NOVIGRAD: Završio Festival kratkog metra, publika nagradila nizozemski i sprski film

Foto PR Festival kratkog metra

Svečanom dodjelom nagrada sinoć je zatvoreno drugo izdanje Festivala kratkometražnog filma u Novigradu – publika je najboljim filmovima u međunarodnoj konkurenciji proglasila nizozemski At the Glance redatelja Ruuda Satijna, a u regionalnoj srpski mjuzikl A Step Back Sofije Nedeljković.

Foto PR Festival kratkog metra
Sofija Nedeljković – Foto PR Festival kratkog metra

Osnivač i direktor festivala Danijel Handjal zahvalio se svima na uspješnoj realizaciji festivala – gradonačelniku Novigrada Anteu Milosu, pročelniku za kulturu Istarske županije Vladimiru Torbici, direktorici Turističke zajednice grada Novigrada Vesni Ferenac, svim sponzorima, voditeljima radionice Areti Ćurković i Gordanu Marijanoviću, kompletnoj festivalskoj ekipi te posebno volonterima.

Bez publike nema festivala. Hvala svima što se gledali ove kratkiše i davali vaš feedback te na taj način podržali festival. Za nijedan film iz programa nismo dobili negativnu kritiku i to je najveći kompliment koji festival može dobiti, dodao je Danijel Handjal.  

Redatelj Ruud Satijn (koji je festivalu nazočio prvog dana) publici se obratio i zahvalio putem video poruke, dok je nagradu za najbolji regionalni film preuzela redateljica Sofija Nedeljković uz zahvalu publici. Nizozemski film At the Glance govori o potrazi za povezivanjem ljudi iz različitih društvenih sredina, pred izazovom da se otresu svojih predrasuda. A Step Back, srpski kratkometražni mjuzikl priča je o Dunji koja zbog trudnoće dobiva otkaz te je prisiljena boriti se s birokracijom i samom sobom, preispitujući svoju okolinu.

Festival je trajao od 8. do 10. rujna i prikazao 23 filmova kratkog metra različitih žanrova i formi. Projekcije su prikazane u Centru za manifestacije i kulturu Novigrad, dok je obiteljski program održan na Trgu Pozzetto na otvorenom pod zvijezdama.  


Festival kratkometražnog filma u Novigradu jedini je filmski festival u Istri koji prikazuje isključivo naslove kratkog metra. Pored filmskog programa, festival je uključio i popratni edukativni koji je trajao od 6. do 10. rujna – riječ je o radionicama glume pod vodstvom profesionalaca Gordana Marijanovića i Arete Ćurković i to za različite uzraste – od osnovnoškolskih do fakultetskih uzrasta.

Festival kratkometražnog filma u Novigradu za cilj ima kreirati novi sadržaj i obogatiti kulturnu ponudu grada Novigrada te ujedno približiti filmsku umjetnost lokalnoj publici kroz formu kratkog metra, educirati i senzibilizirati publiku za novi, prošireni vid filmskog sadržaja, prilagođen svim uzrastima. 

Sponzori i partneri festivala – Grad Novigrad, Istarska županija + Upravni odjel za kulturu i obrazovanje Istarske županije, Turistička zajednica grada Novigrada, Istarska filmska komisija, Zajednica talijana grada Novigrada, Grad Buje, Destilerija Aura, Pub Devetka,

FAKIN wines, ČERVAR extra virgin olive oil, Kampanjola pivo, Aminess Hotels & Campsites, Hotel Makin Novigrad, Apartman Samanta, Hotel Villa Cittar, Pinesta Youth Hostel, Camping Adria (STANDARD d.o.o.)

tenis klub poreč

POREČ: Upis u školu tenisa u klubu Pro 2000

noćna prometna policija nesreća noć mrak mračna

POREČ-KRUNČIĆI: Uhićeni jer su vozili s više od dva promila. Jedan ostaje u zatvoru 7 dana