in

Novigradska Lavanda na 10. Saboru hrvatske kulture u Ljubljani

Zbog Lavanda u Ljubljani

Članovi pjevačkog zbora Lavanda iz Novigrada ovaj tjedan su gostovali u LJubljani, gdje su nastupili u  sklopu 10. Sabora hrvaške kulture u Sloveniji, odnosno susretu hrvatskih društava koja rade i djeluju na području Slovenije. Tamo su se novigradski pjevači predstavili u ime prijateljskog Hrvatskog kulturnog društva Istra iz Pirana, koji su ujedno i njihovi članovi te s kojima njeguju višegodišnje prijateljske odnose.

Susret hrvatskih društava je započeo svečanom misom u crkvi Sv. Janeza Krstitelja, koju je vodio tamošnji župnik Tone Kompare, dok su pjevačice Lavande pjevali misne pjesme te su na kraju mise otpjevali nekoliko staroslavenskih pučkih pjesama. Svečana misa je završila zajedničkim pjevanjem svih prisutnih članova hrvatskih društava i gostiju, pjesmom Zdravo djevo koju su predvodile članice zbora iz Novigrada.

Nakon svečane mise, svi prisutni su otišli u Šentjakobsko gledališče, gdje je upriličeno svečano otvaranje Sabora, a otvorio ga je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, koji je ujedno bio i izaslanik predsjednika Vlade RH. Između ostalih Sabor su pozdravili i prisustvovali mu Boris Grgić, veleposlanik RH u Ljubljani, Milan Bošnjak, savjetnik za hrvatske manjine u inozemstvu, Božidar Dimnik, počasni konzul RH u Sloveniji, Vanda Babić-Galić, savjetnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, Đanino Kutnjak predsjednik Saveza hrvatskih društava kao i brojni predstavnici društveno političkih i kulturnih društava.

 Na ovogodišnjem Saboru nastupili su članovi 11 hrvatskih društava koja djeluju na području Republike Slovenije, odnosno iz Lendave, Novog Mesta, Velenja, Škofje Loke, Metlike, Črnuča, Maribora i Pirana (koje je predstavljao naš zbor iz Novigrada) te Ljubljane, mjesta domaćina. Sabor hrvatskih društava koji je okupio 300-tinjak članova imao je za cilj da putem zajedničkih nastupa i druženja članovi društava prikažu hrvatsku kulturnu baštinu te da široj javnosti, pogotovo izvan RH ukaže potrebu za očuvanje tradicije pjevanja, plesanja, sviranja, jezika te ljepotu narodnih nošnji.

 U dvosatnom programu su se  izvođači brojnoj publici predstavili hrvatskim narodnim pjesmama te revijom raznobojnih hrvatskih nošnji, dok su se naši novigradski zboraši, pod vodstvom dirigenta Branislava Ostojića, prisutnima predstavili dalmatinskom narodnom pjesmom Kaleto draga te Završnim kolom iz opere Ero s onoga svijeta. Sabor je završio zajedničkim nastupom nekoliko hrvatskih društava te gostiju iz Delnica koji su zajednički izveli pjesmu Stiha, stiha, uz najavu, da će se 11. Sabor Hrvaške kulture iduće godine održati u Škofjoj Loki.

Sabor hrvaške kulture se svake godine održava u drugom gradu u kojem postoje i djeluju hrvatska kulturna društva, održan je u organizaciji Saveza Hrvatskih društava u Sloveniji, Javnog sklada Republike Slovenije za kulturne djelatnosti te Hrvatskog kulturnog društva Međimurje iz Ljubljane,  pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Branislav Ostojić     

TAR: Tečaj slikanja uz Svjetski dan turizma u Atelieru Vidović

Foto Marinela Žiković

Grad Poreč raspisao natječaj za studentske stipendije