in

OČUVANJE BAŠTINE I TRADICIJE: U Taru pri kraju gradnja Ribarske kuće u Santa Marini

Foto Općina Tar-Vabriga

Bliži se kraju jedna od važnijih ovogodišnjih investicija Općine Tar-Vabriga. Riječ je o Ribarskoj kući koja se uređuje u Santa Marini, koja će biti svojevrsni mali muzej posvećen ribarstvu, uz turizam vrlo važnoj gospodarskoj grani ovog podneblja. Ribarskom kućom želi se očuvati, valorizirati i detaljno predstaviti ribarska povijest općine, ali i stvoriti novu ponudu i doživljaje za mnogobrojne turiste koji borave na tom području. Također, muzej će otvoriti i nekoliko radnih mjesta.

Foto Općina Tar-Vabriga
Foto Općina Tar-Vabriga

Podsjetimo – Općina Tar-Vabriga dobila je lani na natječaju LAGUR-a “Istarski švoj” za projekt Ribarske kuće bespovratnih 2.641.100 kuna. Radi se o natječaju za provedbu Mjere 7. iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu pod nazivom “Promicanje ribarstvene, akvakulture i pomorske baštine”.
Inače, vrijednost cijele investicije iznosi nešto više od 5,92 milijuna kuna bez PDV-a (s PDV-om više od 7,41 milijun kuna). Naime, upravo je ponuda na ovaj iznos proglašena najpovoljnijom na javnom natječaju koji je raspisan za izvođenje radova. Najbolju ponudu dalo je trgovačko društvo Vladimir Gortan d.d. Pazin.
U planu je i postupak nabave dijela muzeološkog postava po prijavljenom troškovniku u iznosu od 1.157.250 kuna bez PDV-a (s PDV-om 1.446.562,50).

Projekt je podijeljen u dvije faze. U prvoj je obnovljena oronula zgrada i uspostavit će se interpretacijski centar, dok će se u drugoj fazi centar obogatiti pratećim sadržajima.

Trenutno se na gradilištu izvode instalaterski, bravarski i limarski radovi, uređuje se fasada, ugrađuju prozori i vrata, postavljaju keramika i parketi, te sređuje okoliš gdje će se postaviti sprave za igru za djecu. Također, asfaltirat će se parkiralište kao i pristupni put.

Realizaciju projekta prate djelatnici općinske tvrtke Momperlon i vanjski suradnici. Tijekom prve godine provedbe projekta za početak jedna će osoba biti angažirana na pola radnog vremena.

Foto Općina Tar-Vabriga
Foto Općina Tar-Vabriga


Interpretacijski centar Ribarska kuća u Santa Marini prepoznaje materijalnu i nematerijalnu baštinu povezanu uz ribarstvo  kao ključni razvojni potencijal koji osnažuje identitet lokalne zajednice, podiže razinu ponude kulturnih i turističkih sadržaja te unaprjeđuje kvalitetu života na prostoru Općine.

Centrom za posjetitelje želja je pružiti nezaboravno iskustvo mora, kulture ribarenja i povijesti ishrane morskim blagodatima na edukativan, interaktivan i zabavan način, te time pružiti iskustvo posjetiteljima koje će ostati u sjećanju i stvoriti novu dodanu vrijednost.

Decumanus - Foto Manuel Paljuh/TZ Poreč

Više od 104 milijuna noćenja u 2022. U ovoj godini promocija luksuzne ponude i skrivenih bisera

NE KORISTI VIŠE Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Tržišna inspekcija utvrdila 51 slučaj prodaje proizvoda iznad najviše dopuštene cijene