in

Otvorena izložba „Tišina“ Ivone Verbanac u Galeriji Pićan

Tišina - otvorenje izložbe u Galeriji Pićan - Foto Robi Sironi

Proteklog petka, 29. srpnja u Galeriji Pićan, otvorena je samostalna izložba labinske umjetnice Ivone Verbanac.

U uvodnom govoru voditelj Galerije Pićan, Igor Gržinić zahvalio se autorici na gostovanju te ukazao kako ovakvi događaji donose život u stari grad Pićan makar na jednu večer, a odaziv posjetitelja pokazuje da postoji veliki interes za takve manifestacije.

Povjesničarka umjetnosti Sandra Zloić u svom je izlaganju istaka: “Ciklus „Tišina“ svojevrsni je nastavak ranijih radova sa zajedničkim ishodištem u osobnoj, obiteljskoj genealogiji i tradiciji. Terapeutski učinak vezenja (i svih vrsta rukotvorina) u klasičnom smislu poznat je i priznat, a nakon desetljeća nepravednog zapostavljanja iznova se popularizira i pronalazi svoje mjesto među trenutno nužnim oblicima samopomoći.

Strogu geometrijsku kompoziciju satkanu od ponavljajućih motiva figurativnih elemenata autorica je ručno na papiru izvezla bijelim koncem, bianco su bianco, kreirajući reljefni raster s porukom. Bez boja, bez kolorističkih amplituda i digresija, redukcijom elemenata forme na čiste i snažne linije Verbanac je potvrdila svoj prepoznatljiv umjetnički rukopis koji koketira s grafičkim dizajnom.”

Izložba ostaje otvorena do 29. kolovoza 2022., radno vrijeme galerije 10-18h, svaki dan.  

Foto: Robi Sironi

Foto Pixabay voda špina

Dio Červar Porta bez vode 2. kolovoza

Foto Speleološko društvo Buje

Bujski speleolozi izradili novi nacrt ponora Butori nakon 42 godine