in

Otvoreno 2. izdanje Festivala kratkog metra u Novigradu – Možete pogledati čak 23 filma, a sve počelo dobitnikom Oscara

Foto PR Festival kratkog metra Novigrad - otvorenje

 Drugo izdanje Festivala kratkometražnog filma u Novigradu sinoć je otvoreno uz irski film An Irish Goodbye redateljskog dvojca Toma Berkleya i Rossa Whitea, ovogodišnjeg dobitnika nagrade Oscar u kategoriji kratkog igranog filma. Festival traje do 10. rujna i uključuje 23 filmova kratkog metra različitih žanrova i formi. 

Otvorenju su nazočili brojni uzvanici i gosti, a publici su se obratili osnivači i direktori festivala Gianna Buršić i Danijel Handjal, pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica te gradonačelnik Novigrada Anteo Milos. 

Foto PR Festival kratkog metra Novigrad - otvorenje
Foto PR Festival kratkog metra Novigrad – otvorenje

Gianna Buršić zahvalila se svima koji su doprinijeli realizaciji ovogodišnjeg festivalskog izdanja – od gradske vlasti, preko Turističke zajednice Novigrada, cijele ekipe festivala te volontera preko svih sponzora. ‘Posebno zahvaljujem gradonačelniku Milasu i pročelniku Torbici jer su u svakom trenutku bili tu da nas smire i da nam daju do znanja da nismo sami.

‘Svjedočimo drugom izdanju, no uzbuđenje je gotovo kao da je prvo. Selekcija je ove godine bila jako izazovna jer je trebalo odabrati među više od tisuću prijavljenih filmova’, rekao je Danijel Handjal. ‘Priprema i realizacija ovogodišnjeg izdanja dodatno nas je zbližilo s lokalnom zajednicom i svakako podiglo Festival na novi nivo’, dodao je Handjal. 

‘U Istarskoj županiji stalno sviću novi festivali. Neki započinju, neki odlaze. Meni je izuzetno drago da se u Novigradu događa ovaj festival jer ovo malo mjesto s velikim srcem to i zaslužuje. Motovunski festival je prije 25 godina došao iz Istre te je sada otišao. Festivalu kratkog metra kao i svima vama želim da imate barem jednaki uspjeh i trajanje poput motovunskog’, izjavio je Pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica

Foto PR Festival kratkog metra Novigrad - otvorenje
Foto PR Festival kratkog metra Novigrad – otvorenje

‘Novigrad pokušava potaknuti mlade da se bave kulturom, jer želimo da se kultura spusti u naš grad. Prije dvije godine je Danijel došao iz Motovuna u Novigrad – želim mu da u Novigradu ostane barem 25 godina i s Giannom organizira ovaj festival. Budite uporni, našu podršku imate zato što radite pravu stvar’, izjavio je gradonačelnik Novigrada Anteo Milos, čime je Festival i službeno otvoren. 

Uslijedile su projekcije kratkometražnih filmova u 19.30 i 21.30 sati, a prije službenog otvaranja nastupio je vokalna skupina Ad Libitum koja djeluje u sklopu  Zajednice Talijana Brtonigla; članice spomenute skupine protagonistice su istoimenog dokumentarnog filma Ad Libitum koji će biti prikazan u sklopu današnjeg programa. 

Festival u subotu, 9. rujna počinje obiteljskom programom u 19.30 sati na Trgu Pozzetto u sklopu kojeg će biti prikazano šest filmova za sve uzraste, uključujući one najmlađe. 


Program se nastavlja u 21 sat u Centru za manifestacije i kulturu Novigrad kada će biti prikazan dokumentarni program – dva hrvatska dokumentarca – već spomenuti Ad Libitum u režiji Giulie Dussich, Frozen Fire u režiji Kevina Mainentija te slovenski Edi u režiji Jana Vrhovnika. 

Festival kratkometražnog filma u Novigradu jedini je filmski festival u Istri koji prikazuje isključivo naslove kratkog metra. Pored filmskog program koji traje od 8. do 10. rujna, popratni edukativni traje dva dana dulje – od 6. do 10. rujna a uključuje radionice glume pod vodstvom vrsnih profesionalaca – Gordana Marijanovića i Arete Ćurković i to za različite uzraste – od osnovnoškolskih do fakultetskih uzrasta.

Foto PR Festival kratkog metra Novigrad - otvorenje
Foto PR Festival kratkog metra Novigrad – otvorenje

Festival kratkometražnog filma u Novigradu za cilj ima kreirati novi sadržaj i obogatiti kulturnu ponudu grada Novigrada te ujedno približiti filmsku umjetnost lokalnoj publici kroz formu kratkog metra, educirati i senzibilizirati publiku za novi, prošireni vid filmskog sadržaja, prilagođen svim uzrastima.  

Sponzori i partneri festivala – Grad Novigrad, Istarska županija + Upravni odjel za kulturu i obrazovanje Istarske županije, Turistička zajednica grada Novigrada, Istarska filmska komisija, Zajednica talijana grada Novigrada, Grad Buje, Destilerija Aura, Pub Devetka, FAKIN wines, ČERVAR extra virgin olive oil, Kampanjola pivo, Aminess Hotels & Campsites, Hotel Makin Novigrad, Apartman Samanta, Hotel Villa Cittar, Pinesta Youth Hostel, Camping Adria (STANDARD d.o.o.)

Foto Policijska uprava istarska

Istarska policija zapošljava na više radnih mjesta. Pogledajte što traže

antenal most cesta foto tanja kocijančić

SMRT NA ANTENALU – Cesta Tar-Novigrad zatvorena zbog teške prometne nesreće