in

Pazin: Otvorenje novog stalnog postava Etnografskog muzeja Istre

Pet godina nakon otvorenja prvog dijela stalnog postava Etnografski muzej Istre s ponosom poziva građane na otvorenje drugog dijela svog postava, čime zaokružuju jednu od najobuhvatnijih investicija koje je ova ustanova realizirala u posljednjih četvrt stoljeća. Otvorenje je zakazano u Pazinu 8. travnja 2022. s početkom u 12 sati.

Proces je bio dugotrajan; obuhvatio je nova istraživanja na teritoriju Istre od Momjanštine na sjeverozapadu, Ćićarije na sjeveroistoku, Raše i Labina na istoku, zapadne obale i Žminjštine, kao centralne žile kucavice. Osim terenskih istraživanja koji su postali temelj muzeološke koncepcije, proces rada na stalnom postavu obuhvatio je i interdisciplinarnu suradnju s brojnim stručnjacima iz domene humanističkih znanosti i kreativnih industrija, te razvoj muzeološke teorije i prakse. Smatramo da pristup heterogenim kulturnim i društvenim realnostima Istre, koji su kustosi EMI-MEI primijenili na novom stalnom postavu, prate ili čak utiru put novim trendovima koji se okreću interaktivnim, participativnim, pristupačnim i holističkim interpretacijama.

Nakon prvog dijela stalnog postava, u kojem je u uvodnoj prostoriji dan pregled etnoloških istraživanja u Istri s naglaskom na izazove reprezentacije posebno u kontekstu stereotipizacije kultura, te opće karakteristike tla, klime i političkih okolnosti koje su oblikovale istarsku kulturu, nastavili smo ocrtavati Istru kroz njene mikro-sredine i posebne ljudske sudbine. Tako ćete u prvom dijelu novog stalnog postava najprije naići na vinara s Momjanštine i ribara iz Fažane, dijete iz Motovuna i lončaricu iz Raklja. U novom, drugom dijelu postava predstavljamo Ćićku i Šavrinku, tkalca iz Kringe, ratara, Vodnjanku i vodnjanske svadbene običaje, istarskog iseljenika, rudara i turističkog djelatnika. Sva ta lica čine jednu sliku multikulturalne Istre koja se mijenja poštujući svoje korijene.

Idejna začetnica novog stalnog postava je dr. sc. Lidija Nikočević, dugogodišnja ravnateljica EMI/MEI, a autori su nekadašnji i sadašnji djelatnici EMI/MEI: Robert Bilić, Boris Koroman, Tajana Ujčić, Mirjana Margetić, Tanja Kocković Zaborski, Olga Orlić, Mario Buletić, Ivona Orlić, Dragan Dimovski, Lidija Nikočević i Tamara Nikolić Đerić, koja je ujedno i voditeljica projekta u drugoj fazi.
Likovni postav potpisuju Studio Cuculić i Clinica d.o.o., izvedbu arhitekture Kapitel d.o.o., a multimediju Novena d.o.o. i AVC d.o.o.
Projekt novog stalnog postava financijski su podržali Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Istarska županija.

auto vozilo svjetla upaljena mup

Od danas, 1. travnja, velika promjena za vozače

Foto Policijska uprava istarska

Otvoren sezonski granični prijelaz u Novigradu