in

PHOTODISTORZIJA u POREČU: Raj je mjesto na zemlji – U 1 večer čak 3 izložbe fotografija i video uradaka 9 autora

Rad Dee Botica

U četvrtak, 14. studenog, u Maloj galeriji i Zuccatu otvorit će se čak tri izložbe fotografija u sklopu nedavno okončanog natječaja Photodistorzija. Projekt je to Pučkog otvorenog učilišta Poreč koji svojim konceptualnim pristupom želi predstaviti fotografiju kao proizvod, medij i nezaobilazan oblik komunikacije. Projekt je zamišljen kao izložbeni postav fotografija i predstavljanje specifičnih procesa, manifestacija i primjene fotografija u raznim galerijskim prostorima.

Pa će se tako u 19 sati u Maloj galeriji otvoriti samostalna izložba fotografija Dee Botice pod nazivom Delta Oscar Mike koja će se moći razgledati do 30. studenog.

U 20 sati otvara se u galeriji Zuccato izložba Mjesta koja čekaju fotografkinje Ane Opalić i Raj je mjesto na zemlji, skupna izložba fotografija i videouradaka odabranih autora – Manuele Drk, Denisa Gržetića, Darija Jurjevića, Karmen Orlić, Marina Renića, Jelene Tomić i Elizabete Ružić.

Dea Botica:

Posao pomorca često se idealizira i stvara stereotipnu sliku života obilježenog robinzonskim putovanjima u romantične, egzotične krajolike. Kao osoba koja potječe iz obitelji pomoraca, umjetnica Dea Botica u svojoj seriji fotografija iz vlastite perspektive demistificira život u pomorskoj obitelji i promatraču daje uvid u rahlu, neromantiziranu viziju života na moru.

Ana Opalić:

Fotografski projekt istražuje socijalni pejzaž otoka Paga u zimskim mjesecima, bilježeći turističke lokacije u čekanju. Otok balansira na granici svog tradicijskog identiteta, koji njeguje uzgoj ovaca i proizvodnju sira, te onog turističkog, koji je sadržajima poput plaže Zrće globalno odredio sudbinu stanovnika. Uz ovce na obroncima otoka možemo vidjeti stotine plastičnih vrećica nošenih vjetrom. Zašto uopće bilježiti svjedočanstva svega navedenog?

Skupna izložba:

Raj je idealizirano, eksternalizirano ili internalizirano mjesto u kolektivnom ili individualnom sjećanju. Možemo ga promatrati kao fizički prostor ili metaforu. Raj može biti utopistički, filozofski ili religijski konstrukt ili stvarna datost prostornog i vremenskog konteksta. Postoje li rajska mjesta? U aktualnoj izbjegličkoj krizi često se čuje fraza migranata u Europu da su iz pakla stigli u raj. Je li svatko stvaratelj vlastitoga raja? Sliče li mjesta na kojima obitavamo na raj ili su njegova suprotnost – jesu li blizu ili daleko od raja? Je li raj stanje svijesti koje se može ostvariti i za čovjekova ovozemaljskog života?

Izložbe se mogu pogledati do 30. studenog. Radno vrijeme Male galerije je svakim danom od 16 do 20, osim nedjeljom i blagdanima, a galerije Zuccato svakim danom od 10 do 12 i od 16 do 20 sati. Nedjeljom i blagdanom zatvoreno.

MILJANIĆ riješio derbi: Jadran svladao Pazinku

VIŽINADA prvi put slavi Martinje – fešta uz Joleta i najbolja mlada vina