in

POREČ: Dobitnik Nagrade sv. Mauro Marijan Vukušić, dugogodišnji ravnatelj škole

Foto Tanja Kocijančić

Marijan Vukušić, prosvjetni djelatnik, koji je s mnogobrojnim suradnicima značajno doprinio razvoju školstva 60-tih i 70-tih godina u Poreču, te bio dugogodišnji ravnatelj srednje škole, ovogodišnji je dobitnik Nagrade sv. Mauro, koja se dodjeljuje u povodu blagdana gradskog zaštitnika. Nagradu je na prigodnoj svečanosti održanoj u ponedjeljak, 20. studenog 2023. u Istarskoj sabornici uručio gradonačelnik Poreča Loris Peršurić. Dobitnik nije bio u mogućnosti prisustvovati dodjeli, te su Nagradu u njegovo ime primili sin Miro i unuka Weronika. Nakon upućene čestitke slavljeniku, gradonačelnik je dodao:

Fotografije Andi Bančić
Marijan Vukušić – Dobitnik Nagrade sv. Mauro

– Gospodin Vukušić, s njegovih 96 godina života, danas prima nagradu za izniman doprinos razvoju školstva na Poreštini. Kroz svoju karijeru on nije samo prenosio znanje, već je oblikovao živote generacija učenika i djelatnika s kojima je surađivao. No, gospodin Vukušić nije bio samo učitelj u učionici; bio je i mentor. Njegova strast prema obrazovanju nije se zaustavila unutar školskih zidova. Istaknuo se i svojim angažmanom u lokalnoj zajednici, posebno u sportskim klubovima. Danas, kada mu uručujemo ovu zasluženu nagradu, želimo izraziti veliku zahvalnost gospodinu Vukušiću za njegov neumorni rad, požrtvovnost i predanost našoj zajednici. Njegov primjer služi kao inspiracija svima nama da se trudimo biti bolji građani, odgajatelji i lideri u vlastitim zajednicama, rekao je gradonačelnik.

Svečanosti su, uz gradonačelnika, prisustvovali i biskup porečko-pulski mons. Ivan Štironja, dubrovački biskup Roko Glasnović, gradonačelnik prijateljskog grada Poinga u Njemačkoj Thomas Stark s delegacijom, predsjednik Gradskog vijeća Zoran Rabar, gradski vijećnici i brojni gosti.

Fotografije Andi Bančić
Fotografije Andi Bančić

Vukušićev sin Miro se prilikom dodjele zahvalilo gradonačelniku i svima koji su gospodina Marijana izabrali za ovogodišnjeg dobitnika, te ujedno prenio zahvale u njegovo ime, napomenuvši da je ovo najljepši poklon za ono što je učinio u životu.

Na samom kraju svečanosti, okupljenima se obratio i biskup mons. Štironja koji je podsjetio na žrtvu svetoga Maura, prvog biskupa porečke biskupije, koji je ostavio duboke tragove, ne samo svojim radom nego i svojim mučeništvom što je najviši oblik svetosti. .

Foto Andi Bančić
Foto Andi Bančić

Biskup je svim Porečankama i Porečanima čestitao blagdan Svetoga Maura te je najavio svečanu misu s procesijom, u utorak, 21. studenog 2023., s početkom u 10.30 sati u Eufrazijevoj bazilici.

Kao uvod u dodjelu nagrade kustos Zavičajnog muzeja Poreštine Marino Martinčević, održao je predavanje na temu „Postanak i razvoj porečkog katedralnoga kaptola do 1828. godine“. Svojim nastupima dodjelu su uveličali i učenici Umjetničke škole Poreč Matej Tomrecaj na gitari pod mentorstvom profesorice Sandre Šustereiter i David Pršurić na harmonici po mentorstvom mentora savjetnika Paola Peruška, te harmonikaški kvartet u sastavu David Pršurić, Lucia Janko, Erik Petrović i Arian Matić koje je pripremila učiteljica Romina Legović.

Foto Andi Bančić
Foto Andi Bančić

OBRAZLOŽENJE:

Prema odluci o priznanjima Grada Poreča, te kriterijima i uvjetima za dodjelu Nagrade Sv. Mauro dodjeljuje se godišnje jedna nagrada fizičkim osobama koje su svojim radom u  kulturi  i drugim sferama djelovanja na području Grada Poreča, dale doprinos od istaknutog značaja za žitelje ovog kraja, a rezultati njihovog rada čine trajne kulturne vrijednosti na području grada Poreča. Nagrada je autorsko likovno djelo u vidu skulpture s likom Sv. Maura gospođe Melanije Krajine.

Odluku o dobitniku donijelo je Povjerenstvo za dodjelu Nagrade, koje je imenovalo Upravno vijeće Pučkog otvorenog učilišta Poreč, u sastavu: Silvia Milohanić – predsjednica te članovi:  Aliče Perhat, Vesna Janko Finderle, Tomislav Milohanić, Nadia Štifanić Dobrilović, Vesna Baranašić i Darko Kadum.

Obrazloženje navodi kako je, Marijan Vukušić rođen je 1927. godine u mjestu Katuni pokraj Omiša gdje se i školovao. Školovanje je nastavio studirajući na Učiteljskoj školi, a zatim je 1957. diplomirao kemiju i fiziku na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu. Počeo je raditi u nastavi već 1948. godine predavajući po različitim školama, te je na taj način došao u kontakt s velikim brojem ljudi, upoznao velik broj radnih sredina u onda izrazito teškim vremenima koja su bila jako izazovna. Sve je to bio dragocjeni izvor iskustava koja je zatim uspješno koristio u kasnijem dugogodišnjem radu s učenicima različitih profila i mnogobrojnim nastavnicima s kojima je sudjelovao u izgradnji velikog broja porečkih, ali i učenika drugih dijelova Istre koji su izabrali Poreč kao mjesto svojeg školovanja. Osim rada u razredu, Marijan Vukušić 1962. godine postaje ravnatelj tadašnje Ekonomske škole Poreč osnovane krajem 50-ih godina koja je od samog početka okupila značajan broj učenika. Reformom školstva krajem 70-ih godina, dolazi do spajanja nekadašnjih škola, Ekonomske, Ugostiteljske i Poljoprivredne i osnivanja Školskog centra za stručno obrazovanje čiji on postaje ravnatelj. U ono doba je nastava poljoprivrednog kao jednog od najznačajnijih odgojno-obrazovnih programa u Centru bila organizirana na temelju zajedničkog programa opće srednje škole. Sve škole su imale isti program opće-obrazovnih predmeta u trajanju od dvije godine. Marijan Vukušić je s mnogobrojnim suradnicima značajno doprinio razvoju školstva 60-tih i 70-tih godina. Porečka je srednja škola osim učenika s područja grada i okolice, okupljala značajan broj učenika iz šireg istarskog područja, ali i iz drugih regija. Uložio je puno truda u stvaranje tadašnjeg Centra za stručno obrazovanje. Iznimne je napore uložio i radeći na reformi školstva, bio je poznat po iznimnom pedagoškom radu, proučavanju ekonomske opravdanosti postojanja srednjoškolskog obrazovanja u Poreču, napravio je čvrste temelje srednjoškolskog obrazovanja u Poreču koje je i danas poznato po izuzetno uspješnim učenicima i profesorima. Osim kao izuzetan prosvjetni djelatnik, Marijan Vukušić se po samom dolasku u Poreč uključio i u sportski život našeg grada. Na osnivačkoj skupštini Nogometnog kluba Jadran 23. veljače 1953. izabran je na funkciju tajnika kluba.

Svoj je doprinos dao i u odbojci okupljajući mlade odbojkaše i radeći sa svojim učenicima u ondašnjoj Poljoprivrednoj školi. Prvi treninzi odvijali su se na otvorenom igralištu na gradskoj plaži. Bio je i pokretač prvih natjecanja i organizator školskog međurazrednog prvenstva. Osnovao je prvu selekciju čiji su najbolji igrači postali dijelom mlade odbojkaške sekcije i budućeg odbojkaškog kluba koji će u predstojećim godinama ostvariti vrhunske sportske rezultate. Zbog svega navedenog, iznimnog doprinosa razvoju školstva na Poreštini i angažmana u lokalnoj zajednici, Povjerenstvo je odabralo gospodina Vukušića, danas 96 godišnjaka, za dobitnika Nagrade Sv. Mauro.

Izvor Grad Poreč

Fotografije Andi Bančić

Foto Andi Bančić

Sutra, 21.11. Poreč slavi zaštitnika sv. Maura bogatim programom

PorečDox - Foto Andi Bančić

Festival PorečDox nagradio film “Apolonia, Apolonia” redateljice Lee Glob