in

POREČ: Kino projekcije uskoro, za kazališne predstave ćemo se načekati

Foto POU Poreč

Kina i kazališta dobila su ovaj tjedan dozvolu otvaranja u novoj fazi popuštanja mjera, naravno uz preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, što znači dodatne troškove. Pučko otvoreno učilište Poreč također se priprema za ponovno otvaranje svojih sadržaja. I dok su s izložbenom djelatnošću već krenuli – trenutno je otvorena izložba u Maloj galeriji koja se može razgledati uz poštivanje mjera HZJZ-a – za kino ćemo pričekati još koji dan, a za kazališnu djelatnost se točno ne zna kada bismo mogli pogledati prve predstave.

Naime, ravnateljica ove ustanove Snježana Radetić kaže da su u tijeku pripreme za početak projekcija. Naravno, razmišlja se o rentabilnosti, jer kino je malo. Može primiti tek 200-tinjak gledatelja, a po pravilima HZJZ-a moći će ih po projekciji biti tek 50 do 60. Naime, sjesti se može u svaki drugi red, uz poštivanje razmaka od tri sjedala među gledateljima zbog potrebne socijalne distance.

Tome prilagođavaju trenutno i online rezervacijski centar, preko kojeg se rezerviraju ulaznice. Također, u fazi su nabavke dezinfekcijskih sredstava koja su obavezna.

-Nemamo puno sredstava na raspolaganju. Puno izvora financiranja na koja smo računali više nisu dostupna, pa nažalost ne možemo, bar zasad, organizirati kazališne predstave, pojašnjava ravnateljica Radetić.

Što se tiče izložbi, Mala galerija već radi, a Galerija Zuccato će početi u srpnju i trebala bi biti otvorena do kraja godine.

Evo što je HZJZ propisao za kulturne institucije. Izdvajamo samo ključne preporuke.

Prije svega, potrebno je pridržavati se općih higijenskih mjera i mjera fizičkog distanciranja, što podrazumijeva primjerice nedodirivanje usta, nosa, očiju i lica, zatim dezinfekciju ruku. Djelatnici kulturnih institucija trebaju osigurati udaljenost između posjetitelja od minimalno 1,5 metra te 4 metra između posjetitelja i izvođača na sceni. Poželjno je i nošenje maski te prethodno mjerenje temperature.

HZJZ također preporuča da se umjetničke izvedbe, kulturni programi i manifestacije održavaju na otvorenom ako je to moguće, a broj posjetitelja svakako se treba ograničiti, i to zadržati samo na prorijeđenim sjedećim mjestima. 

Posjetitelji bi trebali ulaziti jedan po jedan i popunjavati najudaljenija mjesta u gledalištu, a i izlaziti počevši od onih najbližih izlazu. I u ovom se slučaju potiče internetska kupnja ulaznica

U Istri nezaposlenost porasla za 122 posto – najviše u Puli i Poreču

STABILNA SITUACIJA U ISTRI – I 22. svibnja bez novooboljelih