in

POREČ: Koncert Maroja Brčića u Eufrazijani

Ilustracija - Foto POU Poreč

Umjetnička škola Poreč organizira koncert Maroja Brčića na gitaru u utorak, 31. kolovoza, u 21 sat u Eufrazijevoj bazilici.

Maroje Brčić

Maroje Brčić predaje gitaru na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, redoviti je član ocjenjivačkih vijeća na državnim i međunarodnim natjecanjima i često drži stručna predavanja i seminare. Njegovi učenici i studenti osvojili su preko stotinu prvih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima. Od 2019. urednik je časopisa Gitara, godišnjaka Hrvatske udruge gitarskih pedagoga. Na koncertnim je podijima preko trideset godina kao solist, član različitih komornih tijela i kao solist uz orkestar (Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Dubrovački simfonijski orkestar, Varaždinski komorni orkestar, Zagrebački solisti, Mostarski komorni orkestar, Sarajevska filharmonija, Temišvarska filharmonija, Orkestar Makedonske nacionalne opere te moskovski Gnjesinski virtuozi). Osim u domovini, nastupio je u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Potaknuo je brojne autore da pišu za gitaru, među kojima treba istaknuti Željka Brkanovića, Nikšu Njirića, Ivu Josipovića, Berislava Šipuša, Philipa Bracanina, Gorana Listeša, Anđelka Klobučara i Zorana Juranića. Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu (1991.), Diplome Milka Trnina (2008.), Oskara znanja (2005., 2006., 2007., 2008., 2017. i 2019.) te nagrade Orlando (2009. i 2017.). Objavio je knjigu u kojoj obrađuje teme iz područja interpretacije i tehnike sviranja, a za diskografske kuće u Hrvatskoj i Austriji snimio je sedam kompaktnih ploča.

Od programa u Eufrazijevoj bazilici očekuju vas djela velikih skladatelja C. J. Metrza, F. Tárrege, López-Chávarrija, J. Rodriga, te hrvatskog skladatelja G. Listeša.

Ulaz je slobodan.

Posebna zahvala Ministarstvu kulture, Gradu Poreču i Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije – Katedrala Poreč.

RAKALJ: Zbog snimanja filma “Mermaids don’t cry” u utorak se zatvara cesta

HTZ: Uskoro natječaj za direktore predstavništava i voditelja ispostave na 8 tržišta