in

POREČ: Koroni usprkos kreće Kulturno ljeto – Prvi na programu klasični koncerti u Eufrazijani

Snježana Radetić i David Belas/Foto Tanja Kocijančić

Premda je korona-kriza koja je donijela jako rezanje budžeta ostavila jak utjecaj Pučko otvoreno učilište Poreč nije se dalo smesti, pa je usprkos svemu organiziralo nekoliko ljetnih programa. Početak je sutra, 3. srpnja, kada u Eufrazijevoj bazilici starta čak 59. izdanje klasičnih koncerata koje će u 21 sat otvoriti Hrvatski gitarski kvartet. No, održat će se i Jazz festival, 60. Porečki annale kao najstarija izložba suvremene umjetnosti u Hrvatskoj, Street Art Festival, Montraker i drugo.

Program su novinarima danas predstavili ravnateljica Učilišta Snježana Radetić i voditelj glazbeno-scenskih djelatnosti u POU-u David Belas. Istaknuli su da Učilište ove godine obilježava 60 godina postojanja kao ustanove u kulturi i obrazovanju odraslih, te su planovi za ovu godinu bili brojni i bogati. No, onda se umiješala korona.

Hrvatski gitarski kvartet

– Budući da su naši su programi u najvećem dijelu financirani iz sredstava Grada, Istarske županije, Ministarstva kulture i Turističke zajednice Poreča, u vrlo kratkom roku iz tih je izvora dokinuto gotovo milijun kuna za programske aktivnosti. To se svakako mora odraziti na kreiranje ponude, a u konačnici i na kulturnu ponudu u našem gradu. Usprkos trenutnoj situaciji strategija ustanove jest da se svi naši programi održe, u više ili manje smanjenom obimu, koliko budžeti budu dozvoljavali. Neki su programi ostali na nekoliko tisuća kuna, nekima se budžet prepolovio ili pao na trećinu iznosa. Važno je istaći da kanimo održati kontinuitet u vremenu, jer programi imaju već tradicionalnu vrijednost i prepoznatljivi su na nivou regije, ali i države, naglasila je Radetić, dodavši kako će POUP svojih 60 godina obilježiti i s monografijom autorica Sniježane Matejčić i Ivone Orlić.

Ove godine, pored 60. Annala, slavi se još nekoliko važnih godišnjica: 30. Montraker, 20. Street art Poreč, 10. Porečdox, 25. Jazz u lapidariju. Tu su i 59. Koncerti u Eufrazijani, 48. Naš kanat je lip….

Najavila je da će tijekom iduća 3 mjeseca biti otvorene obje galerije u kojima će biti nekoliko izložbi, te lstarska sabornica gdje se već tradicionalno postavlja Annale.

Dakle, 3. srpnja počinje festival klasične glazbe u Eufrazijani.

ldući tjedan, u srijedu, 8. srpnja kreće jazz festival u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine.

Street art Poreč će u svome 20. izdanju biti suženog obima i odvijat će sredinom kolovoza s mahom lokalnim umjetnicima. Posljednjeg dana kolovoza startat će 30. međunarodna studentska kiparska škola Montraker u Vrsaru koja će trajati do 12. rujna.

Najstarija skupna likovna izložba suvremene umjetnosti – porečki Annale ove će godine kao temu imati Lonely planet – putovanje u srce turizma. Namjera je dodatno osnažiti ideju o važnosti kreativno osmišljenog kulturnog turizma. Izbornica je Leila Topić,a otvorenje je u Istarskoj sabornici 6. kolovoza u 21 sat.

Uz Annale, u  Galeriji Zuccato održat će se izložba Bogdanke Poznanović (kolekcija Marinko Sudac i Institut za istraživanje avangarde) od 9. srpnja, te Radovana Kunića u Maloj galeriji od 23. srpnja.

Radetić je najavila i početak ljetnog kina u ex Roxy baru i to od subote, 25. srpnja. Filmski hitovi prikazivat će se utorkom i subotom do 29. kolovoza.

Planirano je prikazati deset filmova po simboličnoj cijeni od samo 10 kuna za ulaznicu. Bit će to hitovi za odrasle stari do tri godine – trileri, akcije, drame. Na raspolaganju će gledateljima biti 14 ležaljki i 40-tak sjedećih mjesta.

Belas je pak predstavio detaljno izvođače na festivalu klasične glazbe u bazilici koji se otvara već spomenutim nagrađivanim gitarističkim virtuozima. To su Zoran Dukić, Petrit Ceku, Tvrtko Sarić i Maroje Brčić.

-Jedan od najstarijih festivala klasične glazbe u Hrvatskoj odolijeva vremenu i prilikama Kontinuitet od gotovo šest desetljeća uglednog porečkog festivala klasične glazbe ni ovoga ljeta neće biti narušen, kako sadržajem tako i kvalitetom. Uz mnogo sveopće neizvjesnosti ipak će Eufrazijanom odjekivati slatki zvuci klasične glazbe, naglasio je Belas, podsjetivši na protekle mjesece u kojima se dogodila pandemija koja je prekinula gotovo već spreman ljetni program koji su morali poprilično izmijeniti.

Koncerti se tradicionalno održavaju petkom pa će već sljedećeg, 10. srpnja nastupiti osebujan duo makedonskog klarinetista Gorana Bojčevskog i slovenskog pijanista Jana Severa. Uz uzorne klasične skladbe, duo izvodi i autorske skladbe te obrade klasičnih skladatelja s potpisom Bojčevskog.

Nakon izvrsnog adventskog koncerta u porečkom kazalištu uz najveće hitove, hrvatska pjevačka diva Radojka Šverko uz pijanista Vladimira Babina 17. srpnja osvaja i Eufrazijevu baziliku svojim sakralnim repertoarom.

Petak, 31. srpnja, u suradnji s Umjetničkom školom Poreč, na program donosi mladu i uspješnu Lanu Genc. Porinom nagrađena pijanistica, koja je svoje svjetske turneje započela u ranoj dobi, za Poreč priprema repertoar s naglaskom na skladbu suvremene hrvatske skladateljice Ivane Kiš.

Sljedeći je koncert organiziran u dugogodišnjoj i plodonosnoj suradnji sa zagrebačkim Austrijskim kulturnim forumom. Ove je godine na programu bečki Selini Quartet u petak, 7. kolovoza.

Kvartet čine gudačice ukrajinskog, poljskog i grčkog podrijetla, koje su već na začetku održale brojne uspješne koncerte i osvojile međunarodne nagrade.

Polaznici Ljetne škole gitare Rhapsody guitar već tradicionalno svake godine razigraju porečku sezonu klasične glazbe. Pod vodstvom profesora Xhevdeta Sahatxhije Eufrazijeva bazilika mjesto je afirmacije mladih gitarističkih talenata, a njihov je nastup zakazan za utorak, 25. kolovoza.

Sljedeći na programu je puhački kvintet Simply Brass u sastavu Tomice Rukljić i Rudolfa Homena na trubi, Nikole Zvera na rogu, Alana Bošnjaka na trombonu te Željka Kerteza na tubi. Repertoar s preradama skladbi iz baroka i romantizma u interpretaciji puhača te djelo hrvatskog autora Dalibora Grubačevića, napiano posebno za ovaj kvintet, unijet će jedinstven duh u baziliku 28. kolovoza.

Domaće zvijezde svjetskog glasa, violončelistica Monika Leskovar i pijanistica Terezija Cukrov svojim će koncertom obilježiti festival u rujnu. U svom drugom zajedničkom nastupu u Eufrazijani duo priprema izražajne i uvjerljive izvedbe Beethovenovih, Debussyjevih i Brahmsovih skladbi te time 11. rujna zatvara sezonu.

Svi koncerti počinju u 21 sat i dostupni su uz kupnju ulaznice po cijeni od 50 kuna na ulazu u Eufrazijevu baziliku na dan koncerta od 20 sati.

Za umirovljenike i djecu ispod 12 godina ulaz je besplatan.

Koncerti se odvijaju u organizaciji Pučkog otvorenog učlišta Poreč, pod pokroviteljstvom Grada Poreča, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije, Porečke i pulske biskupije te Župnog ureda Poreč, Turističke zajednice grada Poreča i Austrijskog kulturnog foruma, a pod sponzorstvom Damjanić vina te Pizzerije Dali.

Svi program će se izvoditi u skladu s protuepidemijskim mjerama, a program možete provjeriti na http://www.poup.hr/ , kao i na Facebook stranicama POUP-a, Jazza u Lapidariju, Koncerata u Eufrazijani te Street arta.

TAR/SAVUDRIJA: Sve više krađa električnih bicikala – oprez!

Bez vode 3. srpnja dio Poreča