in

POREČ: Počinje 26. Jazz u lapidariju za još bogatije kulturno ljeto

Osam koncerata do kraja kolovoza

Jazz u lapidariju sinonim je za vruće i razigrano ljeto, koji građani i posjetitelji Poreča svake godine željno iščekuju. U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč i u uvijek inovativnoj izvedbi ovaj je festival okosnica kvalitetne ljetne zabave. U srijedu, 14. srpnja kreće 26. sezona popularnog Jazza u lapidariju, koju otvara Leon Brenko Quartet, a zaključno s 25. kolovoza donosi ukupno osam koncerata. Svi koncerti počinju u 21 sat uz besplatan ulaz pod vedrim nebom porečkog lapidarija.

Srijeda u porečkom lapidariju rezervirana je za najraznolikije koncerte, sve s jednim nazivnikom – improvizacijom. Za grad Poreč Jazz u lapidariju ima posebnu važnost u kulturnom i umjetničkom smislu. Festival je to koji postavlja drugačije kriterije po pitanju izvođača i izvedbi, a oni se temelje na poticanju autorstva, podržavanju umjetničkog stvaralaštva te afirmaciji mjesta, umjetnika i već profilirane i sve brojnije publike koja sve to prati. Usprkos trendovima pojednostavljivanja izvedbenih umjetnosti kako bi ih se učinilo pitkijima, porečki džez-festival donosi razonodu, no uvijek u tijesnom spoju s kulturom i umjetnošću. On istodobno zabavlja i educira, upotpunjuje, nadograđuje, širi poglede na mogućnosti stvaranja i izvedbe te uživanja u njima.

Posljednjih godina sve započinje najavnim koncertom u predsezoni, koji se ove godine održao u svibnju u kazališnoj dvorani i u okviru festivala Ekolo 3. U suradnji s Austrijskim kulturnim forumom Zagreb u Poreč je stigao dugoiščekivani austrijsko-hrvatski Paier Valčić Quartet i u grad unio filmsku atmosferu s mirisom ljeta. Hrvatska zvijezda Asja Valčić na violončelu, u izvanrednom spoju uz Klausa Paiera na harmonici, Stefana Gferrera na kontrabasu i Romana Wernija na bubnjevima, ostvarila je visoku kvalitetu skladanja i izvedbe te postavila čvrst temelj još jednog vrhunskog izdanja festivala.

Ovogodišnju 26. sezonu džeza službeno otvara Leon Brenko Quartet u srijedu, 14. srpnja. Leon Brenko, Porinom nagrađen klavijaturist, muzikolog i kompozitor, okuplja kvartet uz virtuozne domaće glazbenike – Marka Lazarića na bubnjevima, Alena Spadu na gitari i Bojana Skočilića na kontrabasu.

Sljedeću srijedu, 21. srpnja nastupa nenadmašiva domaća zvijezda u okvirima produkcije i izvedbe džeza – Tamara Obrovac uz Tamara Obrovac Transhistria Ensemble. U hrvatsko-slovensko-talijanskom sastavu s Urošem Rakovcem na mandolini i gitari, Žigu Goloba na kontrabasu, Fausta Beccalossija na harmonici i Krunoslava Levačića na bubnjevima, Obrovac uz vokal i flautu jamči još jedno opijanje publike vlastitim skladbama uz tankoćutnu izvedbu.

Tjedan kasnije, 28. srpnja na pozornicu porečkog lapidarija stiže Melita Lovričević kvartet feat. Davor Križić. Glazbena umjetnica, vokalistica i autorica novije džez i alternativne scene, Melita Lovričević nastupa sa sve redom sjajnim glazbenicima, u kvartetu okupljenim Lukom Žužićem na klavijaturama, Lukom Veselinovićem na kontrabasu, Alexom Brajkovićem na bubnjevima, te uz posebnog gosta, renomiranog trubača Davora Križića.

Autor i glazbenik Luka Žužić tjedan kasnije porečku publiku uvodi u živahan džez-kolovoz, u okviru projekta Tornaj se doma – Torna casa, koji okuplja uspješne domaće autore i predstavlja ih rodnom okruženju. Uz Žužićeve skladbe i izvedbu na trombonu i klaviru Luka Žužić Quartet nastupa 4. kolovoza, zajedno s Pavlom Jovanovićem na električnoj gitari, Lukom Veselinovićem na kontrabasu i Borkom Rupenom na bubnjevima.

U okviru 26. Jazza u lapidariju slijedi koncert 11. kolovoza koji izvodi Darko Jurković Charlie Trio. Osnivač i vođa ovog novog džez-trija je Darko Jurković Charlie, nagrađivan i cijenjen džez-gitarist, čiju ritam-sekciju sačinjavaju dva mlada, vrhunska talenta hrvatske glazbene scene, kontrabasist Zvonimir Šestak i bubnjar Janko Novoselić.

Levačić/Šestak/Pavić Trio, proizašao iz eklektičnog eksperimentiranja trojice glazbenika i improvizatora – Krune Levačića na bubnjevima, Zvonimira Šestaka na kontrabasu i Filipa Pavića na gitari, u porečkom lapidariju nastupa 18. kolovoza. Trojica glazbenika naglasak stavlja na interakciju, lijepe melodije, zanimljivu ritmiku i harmoniju. Sljedeći i posljednji koncert ove sezone održat će Marko Ramljak Band 25. kolovoza. Violinist autentičnog pristupa i skladatelj originalne glazbe koja violinu postavlja na sam vrh džez-idioma, Marko Ramljak uz Branimira Gazdika na bubnjevima, Vedrana Ružića na bas-gitari te Maaseja Kovačevića na klavijaturama zaključit će 26. Jazz u lapidariju.

Program 26. Jazza u lapidariju još jednom nudi široku paletu izričaja i doživljaja za svačiji ukus, a u spoju s porečkim spomenikom nulte kategorije – lapidarijem, savršena je kombinacija kulture i turizma koja uvijek privlači velik broj gostiju te upravo na razvijanju koncepta te kombinacije radi od samih svojih početaka. Program je dostupan uz besplatan ulaz, no zbog poštivanja epidemioloških ograničenja broj posjetitelja pojedinog koncerta ograničen je na 100, pa zainteresirani svoje mjesto mogu osigurati isključivo pravovremenim dolaskom.

TAR – VABRIGA: Počinje voziti vlakić, donosimo vozni red i cijene karata

pexels bolnica korona covid

Istra – Opet imamo novi slučaj, u bolnici uvijek isti broj pacijenata