in

POREČ: Zagrebački solisti otvaraju 60. Koncerte u Eufrazijani

Jedan od najstarijih festivala klasične glazbe u Hrvatskoj ove će godine proslaviti šezdesetu obljetnicu nenadmašivog spajanja jedinstvene arhitekture Eufrazijeve bazilike i vrhunskih izvedbi klasične glazbe. Dugoiščekivana, okrugla sezona Koncerata u Eufrazijani otvara se u petak, 2. srpnja koncertom Zagrebačkih solista. Izvedba najuglednijeg hrvatskog komornog ansambla besprijekoran je izbor za obilježavanje ove važne obljetnice u organizaciji i selekciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč.

Osim što je već stoljećima središte porečke duhovnosti i čuvanja vjere, umjetnosti, kulture i povijesti, od 1962. godine Eufrazijeva bazilika pozornica je vrsnim izvedbama domaćih i svjetskih klasičnih glazbenika. Ova je godina svakako posebna za Koncerte u Eufrazijani, koji se diče titulom jednog od najstarijih festivala klasične glazbe u Hrvatskoj, što već šezdeset godina daje dodatnu vrijednost Poreču kao destinaciji. Otvorenje 60. Koncerata u Eufrazijani uveličat će koncert Zagrebačkih solista, najuglednijeg hrvatskog komornog ansambla s interpretacijama visokih umjetničkih dometa.

Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine u okviru Radija Zagreb, pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra. Tijekom gotovo sedam desetljeća Zagrebački solisti odražavaju kvalitetu muziciranja na zavidnoj razini, koju redovito predstavljaju i na prestižnim svjetskim koncertnim pozornicama. Od 2012. godine ansambl nastupa uz glasovitoga violinista Sretena Krstića kao svojega koncertmajstora, ujedno i koncertmajstora Münchenske filharmonije. Dosad su Zagrebački solisti održali više od 4000 koncerata na svim kontinentima, u najvećim svjetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama. Njihov repertoar uključuje barokna, klasicistička, romantička, ali i djela suvremene glazbe, s posebnom pažnjom usmjerenom na aktualizaciju ranijih, ali i predstavljanje mlađih generacija hrvatskih skladatelja.

Za obljetničko izdanje Koncerata u Eufrazijani Solisti pripremaju repertoar sa skladbama Luigija Boccherinija i Antonína Dvořaka. Ovaj jedanaesteročlani ansambl nastupit će u sastavu Krunoslava Marića, Đane Kahriman, Saki Kodame, Davora Philipsa, Ivana Novinca i Mislava Pavlina na violinama, Hrvoja Philipsa i Marka Otmačića na violama, Smiljana Mrčele i Jasena Chelfija na violončelu te Marija Ivelje na kontrabasu. Koncert počinje u 21 sat i dostupan je uz kupnju ulaznice po cijeni od 50 kuna na ulazu u Eufrazijevu baziliku na dan koncerta od 20 sati ili preko internetskog rezervacijskog sustava na www.rezervacije-poup.hr. Za umirovljenike i djecu ispod 12 godina ulaz je besplatan.

Koncerti se odvijaju u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč, pod pokroviteljstvom Grada Poreča, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije, Porečke i pulske biskupije te Župnog ureda Poreč, Turističke zajednice grada Poreča i Austrijskog kulturnog foruma, a pod sponzorstvom Damjanić vina te pizzerije Dali.

Nije htio platiti račun, napao vlasnika, prijetio smrću policajcima…

diamant cijepljenje

ISTRA: Kreće cijepljenje osoba bez zakazanog termina, najprije u Rovinju i Puli