in

Porečanka Ivona Orlić nova ravnateljica Etnografskog muzeja Istre

Porečanka Ivona Orlić nova je ravnateljica Etnografskog muzeja Istre, smještenog u Pazinu. Orlić je dosad bila viša kustosica ovog muzeja. Njeno imenovanje potvrdila je danas Skupština Istarske županije koja je zasjedala u Puli.

Upravno vijeće Etnografskog muzeja raspisalo je javni natječaj za imenovanje novog ravnatelja početkom prosinca, a zatim i podržalo kandidaturu dr. sc. Ivone Orlić.

Natječajem se tražila osoba koja, uz fakultet, ima najmanje pet godina rada u muzeju ili deset godina rada u kulturi, znanosti ili obrazovanju. Ravnatelj se inače imenuje na temelju predloženog četverogodišnjeg programa rada. Osim nje na natječaj se javila i viša muzejska pedagoginja-kustosica u istom muzeju Mirjana Margetić, dok se dosadašnja ravnateljica Lidija Nikočević nije javila. Nikočević će ostati raditi u muzeju kao kustosica.

Inače, u studenom 2016. Orlić je dobila Nagradu Sv. Mauro od Grada Poreča, koja se dodjeljuje svake godine fizičkim osobama koje su svojim radom dale doprinos od istaknutog značaja za žitelje ovog područja ili rezultati njihovog rada čine trajne kulturne vrijednosti na području grada.

Kako je tada istaknuto, Orlić je svojim istraživanjima istarske baštine, koju povezuje s modernom Istrom i njenim najzanimljivijim segmentima kao što su glazba, gastronomija, enologija i turizam, ostavlja trajan trag o nematerijalnoj baštini našega grada i cijele Istre. Time doprinosi njenoj valorizaciji i očuvanju. Osim toga, svojim pedagoškim radom Orlić prenosi svoj entuzijazam i ljubav prema Istri na nove generacije.

Dr.sc. Ivona Orlić doktorirala je 2011. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu  s temom Regionalni identitet u suvremenoj turističkoj ponudi Istre čime je stekla akademski stupanj doktora znanosti iz znanstvenog područja humanističkih znanosti, znanstveno polje etnologija i antropologija.

Sudjelovala je na dva istraživačka projekta: Connecting Croatia Instituta za međunarodne odnose u Zagrebu  i Agroturizam i element održivog ruralnog razvoja Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč. Sudjelovala je na više znanstvenih i stručnih skupova u Hrvatskoj i inozemstvu. Autorica je triju knjiga – Istra kroz tri generacije, između svakodnevne konstrukcije identiteta i turističkog proizvoda, Poznati Porečani kad su bili mali i Slatka Istra u Vižinadi.

Također, Ivona Orlić je objavila i slikovnicu Djed Mraz u Poreču, a bila je aktivna i u znanstvenoj zajednici, objavivši 24 znanstvena i stručna rada u kojima se bavi etnografskim temama usko vezanim uz istru i istarski turizam.

Aktivno je pisala u časopisima, kao što su Jurina i Franina, koji je i istarski kalendar te u zbornicima. Uredila je četiri knjige izdavačkog poduzeća Errata Corrige, a od 2013.  postaje i direktoricom firme. Recenzentica je nekoliko slikovnica  i monografije. Volontira i aktivna je u sljedećim udrugama i društvima: Društva naša djeca – Poreč (gotovo 20. godina), u Udruzi za izvedbene umjetnosti MOT 08, u Centru za građanske inicijative – Poreč;   Ljetnoj školi znanosti pri Znanstveno-edukacijskom centru Višnjan, na Smotri narodne glazbe i plesa Istre te u  Jedriličarskom klubu Horizont Poreč.  Bavi se fotografijom. Imala je grupne i samostalne izložbe fotografija diljem Istre te u Rijeci i Trstu (Teme izložaba: Mojih godinu dana u Novigradu, Suncokreti obični, Kiparska škola Montraker, Šterne).

Održala je i etnografske izložbe Filigran srebrna nit od Kosova do Istre, Pčelarstvo tihi zanat, Između tradicije i suvremenosti: istarsko selo i kultura vina.  Sve najbolje – Tanti auguri (Čestitanje Božića i Nove godine od pučkih običaja do pisanih čestitki iz fundusa istarskih muzeja), Život s rudnikom – Raša, Labin, Istra , Memobox – prvih 50 godina Etnografskog muzeja te je surađivala na izložbi „Hungry Designers“ – Kolekcija dizajnerskih projekata na temu gastronomije u turizmu.

Skupština Županije: Smještajni kapaciteti u domovima za starije ne pokrivaju potrebe, stoga se dograđuju domovi diljem Istre

Bez vode 2. ožujka dio Vižinade