in

Proljeće u Etnografskom muzeju Istre: Šćoriće s Pićonštine, Večer od smiha, četvrtkom u muzeju u Pazinu…

Foto ETnografski muzej Istre

U Centru za nematerijalnu kulturu Istre u Pićnu održana konferencija za medije Etnografskog muzeja Istre na kojoj su predstavljeni programi i događanja muzeja u proljetnom ciklusu.

Noel Šuran najavio je program Mjesec pripovijedanja koji će se održava povodom Svjetskog Dana pripovijedanja koji se obilježava 20. ožujka. Tim povodom CENKI/CECII organizira tri programa od koji se prvi održava već 01. ožujka i to suradnji sa školom OŠ Vladimira Nazora Potpićan, Područne škole Pićan i Sveta Katarina. Učenici ovih škola sudjelovati će u programu Šćoriće s Pićonštine iz arhiva CENKI-ja.

Program Ča delaš? na rasporedu je 13. ožujka 2024. u 18:00 sati a CENKI će ugostiti fotografkinju Ednu Strenja Jurcan, arhitekticu, fotografkinju, voditeljicu zborova i glazbenicu iz Pule,  koja promovira  glazbeni repertoar na istrovenetskom i istriotskom narječju, te antifašističke i pjesme otpora. Moderatorica programa biti će Rosanna Bubola.

Treći program u Mjesecu pripovijedanja održati će se 21. ožujka u 18:00 sati pod nazivom Večer od smiha, a kako je najavio Noel Šuran, koji će ujedno biti i moderator, večer će biti ispunjena smijehom i dobrom energijom koju će kroz Viceve i štorice od nikad publici prenijeti Anton Tone Rojnić, iz Bokordići, izvrstan  pripovjedač i veliki zaljubljenik u Istru.

Četvrtkom u muzeju! zajednički je projekt EMI/MEI i Muzeja grada Pazina koji se sad već tradicionalno održava treću godinu. Programe su predstavile Maja Zidarić Pilat, ravnateljica Muzeja grada Pazina i Mirjana Margetić, muzejska savjetnica pedagoginja iz EMI/MEI koja je naglasila kako posjetitelje od ožujka do svibnja raznovrsna događanja za sve dobne skupine. Četvrtkom u muzeju! kako je najavila Mirjana Margetić započinje EMI/MEI s radionicom međunarodno raširenih plesova u suradnji s Udrugom TradInEtno, a  28. ožujka, a 18. travnja i 16. svibnja posjetitelji mogu sudjelovati na radionama tradicionalnih istarskih plesova pod vodstvom članova FD Pazin.

Nadalje EMI/MEI je 11. travnja gostuje u Kinu Valli u Puli  s izložbom “Iz muzejske dokumentacije: Etnografski muzej Istre kroz plakate i filmove”, autorice Ivone Orlić i Nikoline Rusac, kroz koju će muzej predstaviti vizualne aspekte svog djelovanja i dio muzejske dokumentacije.

Od programa EMI/MEI –a izdvojili bi i predstavljanje knjige Olge Orlić, Antropologija solidarnosti u Hrvatskoj: poljoprivreda potpomognuta zajednicom, koja će se održati 25. travnja, a sve u suradnji muzeja i Festivala književnosti i kulture „KaLibar bestival“.

Maja Zidarić Pilat ispred Muzeja grada Pazina najavila je za 04. travnja predstavljanje Knjige Branko Fučić – povjesničar umjetnosti i konzervatorkoja jenastala kao dio biblioteke Povjesničari umjetnosti koju stvaraju članovi Društva o istaknutim osobama iz domene povijesti umjetnosti na lokalnoj i regionalnoj razini. Nadalje 02. svibnja slijedi predstavljanje  Udruge Zavičajna zbirka Enriko Depiera iz Tinjana, nakon  koje će Nina Brečević održat radionicu izrade Lidvninih kolača za učenike nižih razreda osnovnih škola.

Treći od programa Muzeja grada Pazina je predavanje dr.sc. Josipa Višnjića, višeg konzervatora arheologa i voditelja HRZ u Juršićima o povijesti i arhitekturi boljunskog kaštela te arheološkim nalazima pronađenim prilikom radova na kaštelu tijekom 2021. godine. 

Ravnateljica muzeja Ivona Orlić najavila je važno događanje za etnološku struku, a to je Godišnji skup Hrvatskog Etnološkog Društva s temom: Naše zajedničke budućnosti: pogled iz perspektive etnologije i kulturne antropologije koji će se održati od 22. do 24. svibnja 2024, a kojem je domaćin upravo EMI/MEI. Na skupu će sudjelovati brojni etnolozi i kulturni antropolozi iz cijele Hrvatske, a sva predavanja, osim za stručnu, biti će dostupna i za širu javnost.

Na kraju konferencije Ivona Orlić najavila je gostovanje EMI/MEI s izložbom „Tradicijska znanja i umijeća: nematerijalna kultura Istre na nacionalnoj i UNESCO listama“ u Kopru. Riječ je o izložbi koja promovira i širu javnost upoznaje s elementima nematerijalne kulturne baštine Istre, koji su uvršteni na jednu od lista zaštite (UNSCO ili nacionalna), priopćeno je iz muzeja.

Bez vode 29. veljače Červar Porat

Foto TZ Vrsar

Započni glumačku avanturu: Istra Inspirit raspisuje audiciju za ljetnu sezonu