in

Pula kroz veljaču u ritmu nesvakidašnje klasike. U subotu nastupa Popocatepetl percussion duo

Popocatepetl percussion duo

U najkraćem mjesecu u godini, drugo izdanje ciklusa pod nazivom Pulska klasična zima donosi Vam čak 2 koncerta! Iako sam naziv govori o klasičnoj glazbi, iduća dva događanja otvaraju vrata za nesvakidašnje vokalno / instrumentalne sastave i repertoar koji zadire u dvije veoma udaljene sfere – suvremenu i ranu glazbu.

Prvi koncert očekuje nas već idućeg vikenda, u subotu 3. veljače u dvorani ”Circolo” Zajednice talijana Grada Pule / Comunità degli Italiani di Pola gdje će se pulskoj publici predstaviti Popocatepetl percussion duoGabrielle Petrarco i Marko Jugovic, glazbenici s međunarodnim iskustvom, već se godinama trude promovirati novu glazbu kroz svoj duo osnovan u Trstu 2013.g. Publici predstavljaju originalne skladbe kao i aranžmane u klasično-suvremenom i jazz stilu. Za ovu prigodu pripremili su vlastite obrade baroknih velikana J. S. Bacha i D. Scarlattija, dok ostatak programa čine manje poznata djela novijeg datuma (A. Pärt, M. Molteni, N. J. Živković, M. Savage).

Osebujnim ritmovima i interesantnim instrumentima nastavljamo u drugoj polovici ciklusa, kroz glazbeno putovanje Jadranom na koje će nas povesti Ansambl za ranu glazbu Minstrel. U Muzejsko – galerijskom prostoru Sveta Srca, 23. veljače po prvi put posjetitelji će moći čuti glazbu koja je stoljećima spajala dvije obale Jadranskog mora, ponajprije kroz glazbenike koji su rođeni na istočnoj (Dalmacija, Istra), a svoju glazbenu naobrazbu su stjecali u velikim kulturnim središtima poput Venecije. Povratak korjenima uz brojne povijesne instrumente (viola da gamba, teorba, rebec, cornamusa…) i note A. Motovunjanina, V. Jelića, G. Pulitija, T. Cecchinija i I. Lukačića pružit će slušateljima večer za pamćenje.

Ansambl za ranu glazbu “MINSTREL”, je vokalno-instrumentalni ansambl koji se bavi izvođenjem srednjovjekovne i renesansne glazbe i nastupa u renesansnim kostimima, a izvodi i renesansne plesove, često se pojavljuje na manifestacijama poput viteških turnira, na srednjevjekovnim domjencima, na sajmovima. U crkvama i koncertnim prostorima izvodi duhovne skladbe srednjeg vijeka, renesanse i ranog baroka te izvodi samostalne koncerte sa božićnim programom.

Svi koncerti započinju u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Ciklus Pulska klasična zima nastao je prošle godine iz potrebe da se kvalitetnim umjetničkim programom obogate zimski mjeseci, a na inicijativu pet udruga koje djeluju na području klasične glazbe: Udruge Disonanca, pulskog ogranka Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, Organum Histriae, Istarske glazbene scene mladih te Udruge violinista. Ovogodišnji partneri su Arheološki muzej Istre, Zajednica Talijana Pula-Comunita degli Italiani di Pola i Istarsko narodno kazalište-Gradsko kazalište Pula. Pokrovitelji su Grad Pula i Turistička zajednica Grada Pule. Producent ciklusa je Diego Vitasović, voditeljica odnosa s javnošću Elena Roce, a umjetnički ravnatelj i izvršni producent Sandro Vešligaj.

Za više informacija: pulskaklasicnazima@gmail.com i Facebook – Pulska klasična zima

Koncerti u ožujku (19 sati)

  • 5.3.2024. – Mala scena Istarskog narodnog kazališta (Večer francuske glazbe) SAMANTA STELL (flauta) DAVID KUMPARE (klarinet), SANDRO VEŠLIGAJ (klavir)
  • 20.3.2024. – Dvorana ”Circolo DUO LOCOAlice Hoffmann (mezzosopran, violina) Vladimir Gorup (harmonika)

poreč dox kino foto andi bančić 8-11-2021

KULTNA VELJAČA u Poreču s 9 filmskih klasika – Klub boraca, Pasja ljubav, Do posljednjeg daha…

Trg slobode u Poreču - Foto Tanja Kocijančić

Dežurstvo ljekarni u Poreču nedjeljom u veljači i ožujku