in

ROVINJ: Otvorena virtualna izložba „Mancano all’appello – Nijema prozivka“ u čast osnutku bataljuna “Pino Budicin”

Otvorena virtualna izložba „Mancano all’appello – Nijema prozivka“

I ove je godine u povodu 76. obljetnice osnutka Talijanskog bataljuna “Pino Budicin”, koja se obilježava 4. travnja, Muzej Grada Rovinja, a na inicijativu Grada Rovinja, pripremio prigodnu izložbu.

Ona je, s obzirom na trenutnu situaciju, realizirana na nešto drugačiji način, pa su tako svi zainteresirani otvorenje imali priliku pratiti na Facebook stranici Muzeja.

“Izložba se trebala održati na prvome katu Muzeja, te je osmišljena u suradnji s Vizualiom. Trebala se sastojati od dva dijela: uvoda i 360° mapping projekcije koja bi obuhvaćala tri veće cjeline: prikaz lokacija, imena, prezimena i fotografija poginulih i nestalih članova Talijanskog bataljuna „Pino Budicin”, te detaljni prikaz dviju lokacija pogibije, točnije područje oko sela Gojak i Sv. Petra u okolici Ogulina”, objašnjava v.d. ravnateljice Muzeja Tajana Ujčić.

Upravo im je ranija ideja omogućila da se bez većih poteškoća prilagode novonastaloj situaciji i izložbu prikažu virtualno.

Na virtualnom se otvorenju tako, osim v.d. ravnateljice građanima, ali i gledateljima, obratio gradonačelnik:

„Osnivanje talijanskog bataljuna Pino Budicin bila je prekretnica u značenju pojmova kao što su: život, suživot i povjerenje. Mi se time ponosimo, a želimo da i naši mladi budu ponosni na svoje korijene i na svoju antifašističku prošlost. Mi ovdje nastojimo da odrastaju sa znanjem kako su hrvatski i talijanski antifašisti i aktivisti ovog kraja, boreći se pod zvijezdom petokrakom, bili dio svjetske antifašističke koalicije koja je porazila dva najveća zla XX. stoljeća, zla protiv čovječnosti: fašizam i nacizam“, izjavio je Marko Paliaga.

Svi zainteresirani su zatim mogli, umjesto sa zidova Muzeja, tekst izložbe pročitati sa slajdova na hrvatskom i talijanskom jeziku.

Nakon uvodnog dijela otvorenja ove izložbe, prikazana je projekcija. Uzevši u obzir kako doživljaj nije onakav kakav bi bio kada bi se ona održala u izložbenome prostoru, iz Muzeja navode kako će se izložba ponovno prikazati sljedeće godine u muzejskom prostoru, pa će biti prilike i za druženje.

Do tada, izložba je nakon službenog otvorenja dostupna na web stranici Muzeja Grada Rovinja-Rovigno (https://bit.ly/virtualna_izložba).

„Budičinovci i drugi pripadnici istarskih partizanskih postrojbi bili su na nepoznatom terenu, smrzavali se i trpjeli glad kako bi spasili živote mnogih. Ti samo moraš ostati kući, kako bi spasio one koji to ne mogu, zbog brige za nas, naše bližnje i našu Zemlju općenito“, poručuje Ujčić.

Izvor Muzej grada Rovinja

Policija pohvalila građane: Istarski gradovi prazni – OSTANITE DOMA I U NEDJELJU

Istarski Stožer, 5. travnja: Od 82 uzorka DVA SU POZITIVNA s područja Umaga