in

Rovinj: Za Međunarodni dan muzeja izložba ispred Muzeja

Foto Muzej grada Rovinja

Ove srijede, 18. svibnja, obilježava se Međunarodni dan muzeja uz krilaticu „Moć muzeja / Il Potere dei Musei“. Iako zatvoren zbog radova, svoj će dan pred vratima Muzeja proslaviti i Muzej Grada Rovinja. To će biti druga aktivnost u sklopu projekta Vitrina – Vitreîna između Muzeja i Grada Rovinja. Prisjetimo se, prva je za Noć muzeja bila posvećena rovinjskom barilu.

Na nogostupu ispred Muzeja bit će postavljene dvije manje izložbe koje će predstaviti Zbirku plakata i dvije slike nedavno preminulog doajena slikara Đure Sedera iz fundusa rovinjskog muzeja.

Seder je zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti pohađao u isto vrijeme kada studiraju i Slobodan Vuličević, Bruno Mascarelli, Ljubo Škrnjug, Đurđena Zaluški Haramija i Marijan Kocković, umjetnici značajni za formiranje rovinjskog likovnog kruga.

Samostalno je u Muzeju Grada Rovinja izlagao 1984., 1995., 2000. i 2005. godine.

Osim toga, ove će srijede prolaznici moći zaviriti u djelić bogate Zbirke plakata koja se sastoji od 3500 plakata. Oni trajno svjedoče o javnim događanjima koja su obilježila rovinjsku svakodnevicu u proteklih 60 godina, za ovaj je događaj odabrano njih sedam.

Inače, Muzej trenutno intenzivno radi na inventarizaciji i digitalizaciji plakata, s ciljem da, u što kraćem roku, oni budu dostupni na službenoj web stranici, navodi se u priopćenju muzeja.

Zastava Grada Poreča zavijorila se na Everest Base Campu

Porečka zastava na Himalaji – Istarski penjači u nepalskoj avanturi

Foto OŠ Tar-Vabriga - Nagrađene učenice s mentoricom i ravnateljicom

TAR: Uspjeh Eve Vasiljević i Lane Babić na natječaju Lions kluba