in

Ruta Feničana: Novigradu nagrada za najbolje inovativno unapređenje kulturne baštine

Skupština Rute Feničana na Sardiniji - Foto Grad Novigrad

Članovi i dionici Rute Feničana, te partneri projekata iz cijele Europe i Mediterana sastali su se na Sardiniji od 18. do 21. listopada na generalnoj skupštini šesnaestog dijaloga Euro-mediteranske “La Rotta dei Fenici – Rute Feničana”. Ovaj susret bio je još jedna prilika umrežavanja svih partnera i članova Rute Feničana, kako bi oko feničke civilizacije, kao jedne od najvećih civilizacija u povijesti, zajednički gradili put kulturnog i turističkog održivog razvoja.

Skupština Rute Feničana na Sardiniji - Foto Grad Novigrad
Skupština Rute Feničana na Sardiniji – Foto Grad Novigrad

Na tri dana konferencije, izložbi, sastanaka, okruglih stolova i posjeta ovom području organiziranih u povodu dvadesete obljetnice priznavanja itinerara Rute Feničana od strane Vijeća Europe, sudjelovala su međunarodna izaslanstva iz 15 uključenih zemalja, predstavnici ministarstava kulture i turizma četiriju zemalja (Hrvatske, Italije, Libanona i Malte), predstavnici drugih Kulturnih ruta Vijeća Europe, direktor Europskog instituta za Kulturne rute Vijeća Europe, te regionalni predstavnici i lokalne institucije. Domaćin ove skupštine bila je Zaklada Mont’e Prama, i skupština se održala pod visokim pokroviteljstvom Europskog parlamenta, te nekoliko ministarstava Republike Hrvatske (Ministarstva kulture i medija RH, Ministarstva turizma i sporta RH, Ministarstva vanjskih i europskih poslova).

Već u prvoj godini pristupanju mreži Ruta Feničana, Grad Novigrad ostvario je suradnju i zajedničku prijavu projekata na programe prekogranične suradnje EU.

Ovom je prigodom, Gradu Novigradu uručena nagrada za najbolje inovativno i kreativno unapređenje kulturne baštine za ideju izložbenog prostora posvećenog ribarskoj baštini i za zalaganje na promociji Rute Feničana. U ime grada, nagradu je primio gradonačelnik Anteo Milos.

Ova nagrada potvrda je vrijednosti projekta očuvanja bogate novigradske ribarske povijesti i stvaranja prikladnog izložbenog prostora za kulturno-povijesnu zavičajnu ribarsku zbirku u starogradskoj jezgri Novigrada. Prikupljene uspomene i očuvani predmeti novigradske ribarske povijesti koje će se naći u novom izložbenom prostoru, prezentirat će Novigrad u mreži Rute Feničana, što će dodatno valorizirati novi kulturni sadržaj grada.​

Izvor C. Pozzecco/Grad Novigrad

Foto Turistička zajednica grada Poreča

POREČ: Novi eno-gastro doživljaj „Cabernet Sauvignon & plava riba, s ljubavlju“

Foto Stolnoteniski klub Novigrad

Uspjeh članova Stolnoteniskog kluba Novigrad u Poreču