in

U četvrtak u Bujama otvorenje izložbe Silvije Cindrić „Ka horizontu“

Silvia Cindrić „Ka horizontu“, samostalna izložba, Kula Sv. Martina, otvorenje 23.05.2024. u 18 h. Može se razgledati u razdoblju 23.05.24. – 15.06.24.  

Izložbu je moguće posjetiti u terminima: ponedjeljak, srijeda i petak od 16 do 20 sati, te utorak, četvrtak i subota od 10 do 14 sati, a organizirana je u suradnji sa Zajednicom Talijana Buje.  

Silvia Cindrić rođena je 1982. Godine. Nakon osnovne škole upisuje školu Primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli sa usmjerenjem slikarski dizajn. Diplomirala je Dekoraciju na Akademiji likovnih umjetnosti u Veneciji 2011. godine. Izlagala je na raznim skupnim i samostalnim izložbama u Momjanu, Bujama, Umagu, Italiji, Puli te slikarskim kolonijama i 2023. godine na 2. Bijenalu crteža u Puli. Živi i radi u Bujama.

Motiv pejzaža nalazimo u svim razdobljima, često korišteni motiv kod mnogih umjetnika no svaki od njih ga tumači na svoj jedinstven način. Tako i Silvia kroz svoje radove prikazuje motive Istarskih krajolika kroz stilizaciju pretvarajući ih u valovite konfiguracije koje asociraju na brežuljke i nebo u oblacima. Na svakom radu nalazi se pokoji detalj koji nas vraća u realistično predstavljanje pejzaža kao stablo ili građevina. Usamljenost stabla ili nekog drugog detalja izaziva osjećaj mira, tišine i usamljenosti čak se u određenim dijelovima nazire osjećaj melankolije. Autorica koristi tamne tonove u  kontrastu sa svijetlim detaljima koji iskaču i daju dojam zrake sunca koja se probija kroz oblake dajući dramatičnost cijelom platnu. Gotovo ujednačeni tonovi koji idu od skoro crne sjene do gotovo bjeline najsvjetlijih detalja odaju mir i tišinu prirode koja nije zagađena zvukovima i užurbanim životom gradova. Ovi pejzaži nam se predstavljaju kao dijelovi mira i spokoja koji svakodnevno prolaze mimo nas dok ih mi u našoj otupljenosti svakidašnjim brigama i obavezama ne stignemo opaziti.

Ova serija radova nastala je u zadnje tri godine. Svoje osjećaje i viđenje krajolika koji je okružuju Silvia prikazuje akrilom na platnu u različitim formatima koji idu od minijaturnih pa sve do velikih dimenzija.

Foto TZ Funtana

U petak dođite na prvu ovogodišnju ribarsku feštu u Funtani

Etnografski muzej Istre - Foto Istra.hr

U Etnografskom muzeju Istre godišnji skup Hrvatsog etnološkog društva “Naše zajedničke budućnosti”