in

U petak „Noć muzeja pod rovinjskim nebom“ organiziraju muzej, vatrogasci i Kuća o batani

Usprkos trenutnoj epidemiološkoj situaciji Muzej Grada Rovinja i ove je godine, u suradnji s JVP Rovinj i Udrugom „Kuća o batani”, za posjetitelje ovogodišnje Noći muzeja pripremio prigodan, atraktivan program koji će se odvijati pod zadanim epidemiološkim mjerama.

Šesnaesto izdanje ove manifestacije hrvatskih muzeja održat će se u petak, 29. siječnja, počevši u 18 sati pa sve do 21 sat na dvije lokacije: Trgu ispred Muzeja (Trg maršala Tita) i Obali ispred sjedišta “Kuće o batani” (Obala Aldo Rismondo).

Od 18 do 21 sat ispred prostora Muzeja rovinjski će vatrogasci izložiti i prigodno predstaviti svoje najstarije aktivno vozilo. Nadalje, od 18:30 do 19:15 sati na rovinjskom će trgu istaknuti hrvatski geolog akademik Igor Vlahović održati predavanje na temu “Od kakvih je stijena izgrađena Istra i koliko je geološki mirna?”. Ovu će noć upotpuniti i glazba, pa je tako predviđen jednosatni koncert s balkona Muzeja rovinjskog kvarteta Le nuove quattro colonne, s početkom u 20 sati.

Šećući se dalje rivom ʃutalateîna, odnosno Obalom Alda Rismonda, pogled će krasiti poznate rovinjske batane na vezu Liliana, Oûn rìgno…, Pierina, Albachiara, Leonberg, Calsanta, Regina, Antonietta i Fiamita. Neke podignutim jedrima, a druge upaljenim feralima, odvest će posjetitelje od Malog mola do sjedišta „Kuće o batani –  Casa della batana“ gdje će ih dočekati čak dvije izložbe.

Naime, od 18 do 21 sat izložena će biti jedarca koja su ranije oslikala djeca nižih razreda rovinjskih osnovnih škola, pod nazivom „Li vìle al tièrso d’i nuòstri fiuòi / Oglavna jedra naše djece“, a u istom vremenu moguće je razgledati i batanu „Batana peîcia“, obnovljenu u sklopu europskog projekta Arca Adriatica.

Organizatori mole posjetitelje da se za trajanje manifestacije pridržavaju svih zadanih mjera. Za sve koji se u petak neće zateći u Rovinju, manifestacija će se uživo prenositi na Facebook stranicama Muzeja Grada Rovinja-Rovigno i Udruge „Kuća o batani”, dok će se u slučaju kiše Noć muzeja u cijelosti održati na spomenutim platformama.

Bez vode 28. siječnja dio Poreča

HUT: 70 posto turističkih radnika reklo DA cijepljenju, visoka procijepljenost je ključna za uspješnu sezonu