in

U Poreču koncert Državnog harmonikaškog orkestra mladih Sjeverne Rajne – Vestfalije

Njemački orkestar dolazi u Poreč

Umjetnička škola Poreč organizira koncert orkestra na gostovanju – u ponedjeljak, 2. listopada 2023. godine u 18:00 sati u Koncertnoj dvorani Umjetničke škole Poreč (B1), Kandlerova 2.

Državni harmonikaški orkestar mladih Sjeverne Rajne-Vestfalije (LJAO-NRW) osnovan je 1985., orkestar LJAO NRW, uz potporu ministarstva za kulturu pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije i Njemačke udruge harmonikaša, sastoji se od 25 harmonikaša u dobi od 16 – 26 godina. Proglašeni ciljevi orkestra uključuju promicanje glazbenog i tehničkog usavršavanja odabranih glazbenika amatera i studenata glazbe kao i razvoj i širenje suvremene izvorne literature na reprezentativnim manifestacijama.

Mnogi svirači orkestra bili su dobitnici nagrada na raznim natjecanjima ili su se istaknuli dobrim nastupom u matičnom orkestru. Budući da su u LJAO uključeni svirači iz raznih orkestara pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije, otvaraju im se nove mogućnosti i kontakti s drugim uspješnim orkestrima.

Kako bi razvio raznolik koncertni program, LJAO NRW se sastaje četiri do šest radnih vikenda godišnje u Državnoj glazbenoj akademiji Sjeverne Rajne-Vestfalije u Heeku.

Izvrsna orkestralna izvedba već je dokazana na natjecanjima, snimanjima CD-a i na koncertnim turnejama u zemlji i inozemstvu.

Saša Davidović rodjen u Rijeci, završio je osnovnu i srednju školu kod prof. Slavka Magdića u klasi harmonike. Uz studije harmonike, studirao je dirigiranje na Državnom Konzervatoriju Petar Čajkovski u Kijevu u klasi Alina Vlasenka, a poslijediplomski studij je završio na Sveučilištu za glazbu u Hannoveru kod Eiji Ouea.

Nakon studija radio je kao asistent u NDR filharmoniji Hannover i od 2006 godine radi kao dirigent s poznatim njemačkim orkestrima i zborovima među kojima se izdvajaju: Hannoverska državna opera, Göttingenški simfonijski orkestar, Orkestar za staru glazbu L´arco, Ansambl Megaphone, Kamerna opera Köln.

Kao osnivač ansambla za suvremenu glazbu „ur.werk“, dirigirao je glazbeno- kazališne produkcije i brojne praizvedbe u Njemačkoj i inozemstvu.

Utrka u čast preminulom policajcu Ivanu Todoriću - Foto PU istarska

Istra: Održana humanitarna utrka policajaca i građana 3. Memorijal Ivana Todorića

Ilustracija Policijska uprava istarska bicikl

U Istri teško ozlijeđen biciklist. Bio je “pod gasom”