in

U Poreču predstavljanje zbornika Mens acris in corpore commodo posvećenog Ivanu Matejčiću

Ivan Matejčić - Foto Ivo Puniš

Pučko otvoreno učilište Poreč i Upravni odjel za kulturu i zavičajnost Istarske županije organiziraju predstavljanje zbornika Mens acris in corpore commodo posvećenog profesoru Ivanu Matejčiću i njegovom sedamdesetom rođendanu.

U utorak, 21. prosinca u Istarskoj sabornici, s početkom u 17 sati, predstavlja se Zbornik čije izdavanje potpisuje IRCLAMA (Međunarodni istraživački centar za kasnu antiku i srednji vijek) Sveučilišta u Zagrebu, 2021. godine. Kako u predgovoru navodi jedan od urednika, Miljenko Jurković, autori su ovog slavljeničkog zbornika isključivo prijatelji „koji su s njim radili u počecima, koje je vremenom stekao radom u različitim institucijama i na različitim projektima te koje je stekao na istim znanstvenim interesima“.

Zbornik između ostaloga predstavlja i Matejčićevu zavidnu bibliografiju koja govori o obimu njegova znanstvenog rada, predstavlja važnost i osobitost njegova konzervatorskog rada za koji je dobio više konzervatorskih nagrada, ali ne smije se zaboraviti istaknuti i značaj njegova nastavničkog i mentorskog rada.

U Poreču, izvan stručnih krugova, profesor Matejčić poznat je kao sjajni predavač i izvrsni interpretator Eufrazijeve bazilike, omiljeni hedonist koji voli s dragim ljudima dijeliti znanje i užitak u druženju, uz hranu i piće.

korona covid maska maskica ilustracija pixabay

Istarski stožer: Ponovno velik broj novozaraženih i dvije preminule osobe

policijska postaja poreč foto tanja kocijančić

POREČ: Policija obustavila natječaj za zapošljavanje