in

U Puli susret Bošnjaka jugoistočne Europe: „Biti dijelom etničke manjine velika je odgovornost“

ODRŽAN 6. SUSRET BOŠNJAKA JUGOISTOČNE EUROPE

Susret Bošnjaka jugoistočne Europe tradicionalno je održan sinoć u Domu hrvatskih branitelja u Puli, šesti put zaredom. U sklopu susreta, kojem je prisustvovala u ime istarskog župana njegova zamjenica Jessica Acquavita, predstavljena je i “Monografija Bošnjaka Istre” autora Mehmeda Džekića, a čiju je izradu sufinancirala i Istarska županija.

Uz domaćine, Almiru Raimović, predsjednicu pulske Nacionalne zajednice Bošnjaka Almiru Raimović i predsjednika Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Muhameda Muratagića, događaju su prisustvovali i zamjenica gradonačelnika grada Pule Ivona Močinić, član Savjeta za nacionalne manjine RH Ishak Hodžić, predsjednici Vijeća nacionalnih manjina Istarske županije te mnogi drugi uzvanici.

Zamjenica istarskog župana Jessica Acquavita u svojem je obraćanju istaknula kako je biti dijelom etničke manjine u svakoj državi velika odgovornost koja znači sačuvati vlastitu kulturu, vlastiti identitet, vrijednosti, korijene i tradiciju, a pritom i prihvatiti te poštivati način života mjesta u kojem živimo.

– Istarski poluotok oduvijek je bio područje susreta različitih kultura i naroda. A i dan danas Istra je mjesto suživota, zajednica u kojem multikulturalnost predstavlja jednu od najvećih, ako ne i najveću vrijednost. Svemu tome pridonijele su i nastave pridonositi sve nacionalne manjine koje na ovo području žive i djeluju. Među njima je, naravno, i bošnjačka manjina.  Aktivnosti Vijeća, rad vaših kulturno- umjetničkih društava, i djela pojedinačnih vrijednih Bošnjaka obogaćuju vašu zajednicu, a time i Istarsku županiju u cjelini, izjavila je zamjenica župana poručivši kako će Istarska županija nastaviti podržavati aktivnosti bošnjačke nacionalne manjine te im je zaželjela puno uspjeha u budućem radu.

U ime nakladnika, Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije, predsjednik Muhamed Muratagić izjavio je kako je Monografija Bošnjaka Istre vrijedno djelo za Bošnjake Istarske županije kao i za lokalnu i regionalnu zajednicu, u kojoj je realno prikazan život Bošnjaka sa svim tradicionalnim vrijednostima, nacionalnim, kulturnim, jezičnim, vjerskim i političkim identitetom, koje se prožimaju i nadopunjuju s tradicionalnim vrijednostima u kojoj žive i djeluju Bošnjaci. Monografija je tiskana u 700 primjeraka uz pomoć Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Istarske županije, donacija istarskih gradova i općina, sredstvima Savjeta za nacionalne manjine RH, donacijama bošnjačkih udruga i Vijeća te mnogobrojnih poduzetnika i pojedinaca.

Susret Bošnjaka jugoistočne Europe prošle godine nije održan zbog epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, a u ovogodišnjem programu nastupili su KUD Bosna Istarske županije i KUD Buzetski biseri iz Buzeta.

Izvor Istarska županija

U subotu imamo jednog novozaraženog, ostale brojke u padu

U Novigradu državno prvenstvo mažoretkinja – u subotu navečer imaju poseban nastup