in

U utorak predstavljanje knjige „Trst ne damo! Jugoslavija i Tršćansko pitanje 1945.-1954.”

Naslovnica knjige

Knjigu Trst ne damo! Jugoslavija i Tršćansko pitanje 1945.-1954. predstavit će u utorak, 11. lipnja 2024. u dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Pula (Kandlerova 39) Federico Tenca Montini, njezin autor,  i dr. sc. Darko Dukovski. Program počinje u 18 sati, a organiziraju ga Istarsko povijesno društvo Gradska knjižnica i čitaonica Pula.

O knjizi:
Sudbina Trsta i i Tršćanska kriza koja je trajala od svibnja 1945. do sklapanja Londonskog memoranduma u listopadu 1954. bila je najosjetljivija mirnodopska dionica u odnosima između Italije i Jugoslavije. Knjiga Trst ne damo! Jugoslavija i Tršćansko pitanje 1945.-1954. podrobno objašnjava što se u deset godina događalo između dvije države i dvaju svjetskih političkih blokova. Knjiga govori o sukobljavanju Zapada i Istoka, raspravama o pravu naroda na samoopredjeljenje, ali i razmišljanjima o ratnom plijenu, kazni i nagradi, odnosu velikih i malih nacija, krivim odlukama u prošlosti, odgovornosti za ratne zločine, spremnosti za žestok otpor, kao i o karizmatičnim vođama.

O autoru:
Federico Tenca Montini je talijanski povjesničar, istraživač-znanstvenik na Odsjeku političkih i društvenih znanosti Sveučilišta u Trstu te vanjski suradnik Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Naslovnica knjige

Foto TZ Vrsar

VRSAR: Danas, 10.6., na rivi dječja predstava „Svijet zabave“

Foto Tanja Kocijančić

Rezultati EU izbora: Istra ostala bez svog kandidata