in

VIŽINADA: Završen prvi dio obnove Crkve sv. Barnabe

Foto Općina Vižinada

Kulturna baština na području Vižinade za žitelje ove općine ima neprocjenjivu vrijednost, i jedan od najvažnijih zadataka je sačuvati je i obnavljati u skladu s pravilima struke kako bi ostala u naslijeđe sljedećim generacijama, i svim posjetiteljima koji dolaze u taj lijepi kraj.

Foto Općina Vižinada
Foto Općina Vižinada

-S tim smo se motivima i odlučili na projekt obnove Crkve sv. Barnabe, a do sad je izvođač Kapitel d.o.o. iz Žminja završio prvi dio radova. Inače, radovima vrijednosti 20.100 eura s PDV-om obuhvaćena je zamjena krovišta crkve kako bi se zaštitile freske u unutrašnjosti, a projekt obnove financira se iz sredstava Ministarsva kulture i medija koji su za tu namjenu odobrili 15.661,29 eura. U obnovi financijski sudjeluje i Upravni odjel za kulturu i zavičajnost Istarske županije te Općina Vižinada, pojasnili su iz općine.

Drugi dio radova prije početka zahtijeva proces sondiranja (dubinske analize uz pomoć posebnih uređaja sa sondama), a sastoji se od restauracije unutarnjeg poda crkve te zamjene klupa. Za tu drugu fazu novac su dali Regione del Veneto i Istarska županija, a u svemu sudjeluju i Župa sv. Jeronima te Zajednica Talijana Vižinada, uz Općinu Vižinada kao investitora, doznajemo iz Općine Vižinada.

Fotografija: arhiv HGM-a

U Grožnjanu i Pazinu gudački orkestar pod vodstvom Anđelka Krpana

U Marušićima kod Buja koncert posvećen punom Mjesecu u utorak – Moon Songs