in

Vrijedna donacija porečkoj knjižnici na Dan hrvatske knjige

Irides Zović i Slavoljub Katančević - Foto Gradska knjižnica Poreč

Danas, 22. travnja, obilježava se Dan hrvatske knjige, odlukom Hrvatskog sabora iz 1996. godine, kao simboličan čin sjećanja na Marka Marulića, koji je upravo na ovaj datum 1501. godine dovršio svoju „Juditu“. Slaveći hrvatsku knjigu, od njezinih početaka pa sve do danas, vratit ćemo se u ono vrijeme prije izuma tiskarskog stroja, kada su rukopisne knjige bile rijetke i skupocjene, a stranice izrađene od pergamenta dobivenog od kozje ili ovčje kože. Vratit ćemo se u vrijeme nastanka jednog od naših najljepših rukopisnih djela koje predstavlja najvišu razinu kaligrafskog, iluminatorskog i uopće knjiškog umijeća domaćih glagoljaša, te je zato iznimno važan za hrvatsku povijest, a to je „Misal kneza Novaka“ iz 1368. godine.

Foto Gradska knjižnica Poreč
“Misal kneza Novaka” – Foto Gradska knjižnica Poreč

U Gradskoj knjižnici Poreč bit će izloženo vrijedno kolekcionarsko izdanje „Misala kneza Novaka“, objavljeno 2020. godine u zajedničkom izdavačkom pothvatu Staroslavenskog instituta, Katedre Čakavskog sabora Roč i nakladnika Mozaik knjige. Nakon 650 godina od nastanka, „Misal kneza Novaka“ dostupan je široj javnosti. U nakladi, koja je ograničena na 150 numeriranih primjeraka, svaki je od njih izuzetna umjetnina vjerna originalu do najsitnijih detalja. Ovo luksuzno izdanje očaralo je kolekcionare, znanstvenike i proučavatelje glagoljice, a među njima i Porečana Slavoljuba Katančevića, koji je i sam postao vlasnikom primjerka numeriranog brojem 105 te je odlučio knjigu zlatnog doba glagoljaštva, koja svjedoči o visokim dosezima hrvatske srednjovjekovne kulture, darovati svojim sugrađanima i Gradskoj knjižnici Poreč, povodom proslave Dana Grada Poreča.

Koliko su ovu knjigu njezini suvremenici smatrali lijepom i dragocjenom, najbolje svjedoči činjenica da je poslužila kao jedan od glavnih predložaka za prvu hrvatsku tiskanu knjigu „Misal po zakonu rimskog dvora“ iz 1483. godine. Ovakve su vrijedne knjige godinama ispisivali i ilustrirali samo najvještiji pisari i iluminatori. Iako je knez Novak iz roda Disislavića bio plemić i vitez, te je mogao takvu knjigu naručiti od kojeg pisara, on se je sam upustio u taj mukotrpan pothvat. Vlastoručno je ispisao jednu od najljepših i najvrednijih rukopisnih knjiga – hrvatskoglagoljski misal na hrvatskoj redakciji staroslavenskog jezika te ga bogato ilustrirao. Knjiga, koju ćete imati prilike prolistati, luksuzno je izdanje koje donosi i reprodukcije čak 480 inicijala i šest minijatura ukrašenih zlatnom folijom u skladu s originalom u ručno uvezanim koricama od najfinije teleće kože.

Posjetitelji će „Misal kneza Novaka“, ovaj važan spomenik hrvatske kulture, moći razgledati sve do 21. lipnja 2022. godine u radno vrijeme matičnog odjela porečke knjižnice.

Izvor Gradska knjižnica Poreč

Foto TZ Istarske županije - Reportaža slovenskog magazina

Istra, raj za hedoniste – Naslov je impresivne francuske reportaže. O gourmet ponudi pišu i susjedi

policija pixabay

Ukraden automobil na parkiralištu – MUP upozorava građane