in

VRSAR kao “KIPARSKI GRAD” – U školi Montraker studenti stvaraju “umjetničke” klupe za sve građane

Foto Tanja Kocijančić - Kiparska škola Montraker 2022.

Kiparska škola Montraker nastala je 1991. godine iz ideje danas pokojnih Josipa Diminića i Drage Orlića koji su, u potrazi za bogatijom kulturnom ponudom Vrsara, iskoristili napušteni kamenolom iz kojega se, između ostalog, vadilo kamenje i za izgradnju Venecije.

Studenti i mentori zajedno - Foto Tanja Kocijančić montraker kipaska škola vrsar
Studenti i mentori zajedno – Foto Tanja Kocijančić

Montraker, međunarodna studentska kiparska škola, ovih se dana odvija u nekadašnjem kamenolomu u Vrsaru, gdje marljivo rade studenti iz cijele Hrvatske pod vodstvom mentora. Školi je to ove godine čak 32. izdanje, pa Vrsar s ponosom i punim pravom nosi ime “kiparski grad”. Škola je nastala 1991. godine iz ideje danas pokojnih Josipa Diminića i Drage Orlića koji su, u potrazi za bogatijom kulturnom ponudom Vrsara, iskoristili napušteni kamenolom iz kojega se, između ostalog, vadilo kamenje i za izgradnju Venecije. Godine 1993. – kada se uključila Akademija lijepih umjetnosti iz Bratislave – poprimila je i međunarodni karakter.

Ove godine nova umjetnička djela, koja će svoje mjesto poput svih prethodnih, dobiti na raznim lokacijama u Vrsaru, stvaraju Zvonimir Šporčić pod mentorstvom Alema Korkuta s Akademija likovnih umjetnosti Zagreb, potom s Akademije primijenjenih umjetnosti Rijeka Juraj Makarun kojeg vodi mentor Želimir Hladnik, zatim s Umjetničke akademije Split Marko Ćurić s mentorom Nikolom Džajom, te kao jedina djevojka Sibila Leskovec s Akademije za likovnu umjetnost i oblikovanje Ljubljana koju prati mentor Metod Frlic.

Tijekom trajanja Škole svoj će rad, osim studenata, realizirati i akademski kipar Giuseppe La Bruna, donedavni dekan Akademije likovnih umjetnosti u Veneciji te u više navrata mentor studentima u Montrakeru. Umirovljeni La Bruna voli doći u Vrsar, kako nam je rekao, te je posebno pohvalio ovogodišnju temu koja spaja umjetničko djelo i njegovu korisnu uporabu. Naime, radi se o klupama koje će, kada se postave u prostor, imati svoju praktičnu svrhu, a ujedno će svaka na svoj način biti umjetničko djelo. Predložio je da se ubuduće to ponovi, pa da se osmisle kamene skulpture namijenjene dječjoj igri, bilo zasebno ili da se sve zajedno postave u nekom parku.

Giuseppe La Bruna - bivši dekan Akademije u Veneciji
Giuseppe La Bruna – bivši dekan Akademije u Veneciji

Studentima u obradi kamena pomažu tehnički suradnik i akademski kipar Petar Dolić te kamenoklesari Deni Krizmanić i Mauricio Matukina. K tome, dodajmo da će o radovima studenata pisat će stručna suradnica Vilma Bartolić, povjesničarka umjetnosti.
Kamen je važan dio kulturnog identiteta Vrsara, kaže nam direktorica TZ-a Vrsar Klara Trošt Lesić koja ističe da je njiihovo mjesto ima zapravo najveću izložbu skulptura na otvorenom, budući da se radovi nastali u školi tijekom 30 godina mogu vidjeti po cijelom Vrsaru.

  • Kiparska škola Montraker daje priliku studentima da rade na svojim prvim skulpturama i steknu svoja prva iskustva u Vrsaru. Cilj Turističke zajednice jest završiti pokrenuti projekt inventarizacije i digitalnog povezivanja postojećih skulptura u mjestu te razviti turistički proizvod na temu vrsarskog kamena, veli nam Trošt Lesić.

A kako se osjeća u Vrsaru otkrio nam je Marko Ćurić iz Splita kojem se jako svidio ovaj terenski rad, te bi ga volio ponoviti. Lijepo mu je u Vrsaru, a jedino što nije lako jest to što rade po suncu koje i u rujnu tokom dana poprilično ugrije. Ovo mu je prvi put u Vrsaru i volio bi se vratiti, otkrio nam je.

Foto Tanja Kocijančić vrsar montraker kiparska
Marko Ćurić s mentorom – Nikolom Džajom Foto Tanja Kocijančić

Montraker objedinjuje jedinstveni, edukativno-kulturološki i turistički program u Istri. Zanimljivost ove otvorene škole na otvorenom jest što je svatko može posjetiti i vidjeti uživo proces obrade kamena i nastajanja umjetničkog djela. To je moguće svakog dana, od ponedjeljka do subote (8 – 12 i 16 – 19 sati) i tako do subote, 10. rujna, kad će se u 18 sati svečano predstaviti nastale skulpture i time zaključiti još jedno kreativno iskustvo učenja i rada u kamenu.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Međunarodna studentska kiparska škola potpomognuta je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Organizator škole je Pučko otvoreno učilište Poreč, suorganizatori Općina Vrsar i TZ Općine Vrsar, te tvrtke Maistra i Kamen koje podupiru projekt kroz donaciju. Gotove skulpture postavljaju se u javni prostor, a o njihovom postavljanju brine komunalno poduzeće Montraker iz Vrsara.

Foto Tanja Kocijančić student mentor kiparska škola montraker rujan 2022
Foto Tanja Kocijančić

Za vrijeme trajanja manifestacije organizira se fotonatječaj i izložba najboljih fotografija, a tema je skulptura u Vrsaru. Svi zainteresirani fotografi mogu se javiti na fotonatječaj te se natjecati za već tradicionalne nagrade – prva nagrada iznosi 3.000 kn, druga 2.000 kn i treća 1.000 kn. Zainteresirani mogu odabrati između 2 kategorije: Skulptura u nastajanju i Skulptura u prostoru. Detaljnije o natječaju može se potražiti na stranicama Učilišta www.poup.hr , na adresi e-pošte montraker@poup.hr ili na broju telefona 091 431 59 59 (zvati 8 – 15 sati).

Foto Tanja Kocijančić - Kiparska škola Montraker 2022.
Foto Tanja Kocijančić – Kiparska škola Montraker 2022.

Foto Istarska županija

OBLJETNICA OSNUTKA: Miletić i Zoričić primili pripadnike 119. brigade HV-a

booktiga poreč arhiv gradska knjižnica

U Poreču BOOKtiga i BOOKtižin – Donosimo izmjene u programu