in

VRSAR: Završio 30. MONTRAKER uz sjećanja i susret bivših studenata, te 2 nove skulpture

Montraker/Foto Andi Bančić

Jučer, 12. rujna, u kamenolomu Montraker u Vrsaru susreli su se akademski kipari koji su kao studenti sudjelovali u Međunarodnoj studentskoj kiparskoj školi Montraker. Susret je organiziran povodom zatvaranja ove međunarodne škole kojoj je ove godine jubilarno 30. izdanje, održano usprkos korona-restrikcijama, poštujući sva pravila. Zadnja dva tjedna nove su skulpture ove godine napravili samo dugogodišnji umjetnički direktor Montrakera Peruško Bogdanić i tehnički suradnik Petar Dolić a u radu su im pomagali kamenoklesari Deni Krizmanić i Mauricio Matukina. Njihovi su radovi sinoć predstavljeni publici.

Od bivših studenata odazvali su se Alem Kokut (Zagreb) i Đani Martinić (Split), dok se Darija Žmak Kunić (Rijeka) ispričala i poslala dirljivo pismo koje je voditelj Montrakera Andi Bančić pročitao na početku.

Žmak Kunić je prodekanica za umjetničko-znanstvenu djelatnost pri Akademiji primijenjenih umjetnosti Rijeka, Korkut je danas izvanredni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a Martinić asistent na Umjetničkoj akademiji Split.


Korkut i Martinić ispričali su kako je njima bilo raditi u Montrakeru i čime se danas bave. Prisjetili su se nekih ljudi koji su prošli Montrakerom, a naročito pokojnog klesara Marija Janka koji je bio dobri duh Montrakera i uz njega su vezane mnoge anegdote, prenio nam je Andi Bančić.
Okupljenima su se sinoć obratili i direktorica Turističke zajednice Vrsara Natalija Vugrinec, zamjenik načelnika Općine Vrsar Franko Štifanić i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč Snježana Radetić koja je istaknula kako je u 30 godina održavanja ove manifestacije Vrsarom prošlo mnogo kipara, studenata, nastalo je mnogo vrijednih skulptura, sjećanja, anegdota. Montraker je, istaknula je Radetić, lijep i vrijedan projekt koji ima jako puno potencijala, uz nadu da će se odvijati još barem 30 godina.

Na susretu je istaknuto da će se Bogdanićeva skulptura postaviti kraj nove sportske dvorane a Dolićeva kraj ronilačkog kluba Ugor, u sklopu rekreacijske zone Montraker.

Suorganizatori škole su Pučko otvoreno učilište Poreč, Općina Vrsar i TZ Općine Vrsar.

Od samih početaka u organizaciji Škole pomažu i lokalne tvrtke – Maistra se brine za smještaj i prehranu sudionika, dok Kamen Pazin donira blokove kamena za izradu skulptura.Gotove skulpture postavljaju se u javni prostor, a za njihovo je postavljanje zaduženo komunalno poduzeće Montraker iz Vrsara.

Međunarodna studentska kiparska škola potpomognuta je i sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Međunarodna studentska kiparska škola Montraker nastala je iz ideje Drage Orlića i uz pomoć Josipa Diminića. Oni su tražili način kako obogatiti kulturnu ponudu Vrsara te su tako iskoristili postojeći, a napušteni kamenolom iz kojega se, između ostalog, vadilo kamenje i za izgradnju Venecije.

Foto ANDI BANČIĆ

Petar Dolić pored svoje skulpture
Peruško Bogdanić

lisice policija mup ilustracija

Pokušaj ubojstva u Puli: Talijan teško ozlijedio svog sunarodnjaka

VRSAR u nedjelju: Rezultati mladih nogometaša