in

Zadnji dan BOOKtige: Predstave učenika iz Tara i Višnjana, dva Francuza i knjiga o Gabi Novak

Za subotnje jutro zadnjega dana porečke BOOKtige, 11. rujna, najavljuje se dolazak malih kamishibai gaita u Park Matije Gupca.  Ako možda ne znate što je to kamishibai jer ste propustili nekoliko predstava u organizaciji porečke knjižnice tijekom minulih godina, ovo je idealna prilika da vas podsjetimo na iznimno veliku raširenost japanskog papirnatog kazališta koje je nekada davno, prije nego li su se djeca susrela s televizorima, bilo jako popularno, posebno na selima. Pričanje priča započinje u 11 sati u Parku Matije Gupca. Kako je kamishibai ušao u naše škole i osvojio srca malih Istrana pokazat će svojim predstavama učenici OŠ Jože Šurana Višnjan te učenici OŠ Tar-Vabriga. Okupljene će zabaviti i vrsni slovenski kamishibai pripovjedač, antikvar Rok Glavan.

Booktiga 2021. – Foto Facebook Loris Peršurić

12 sati u Gradskoj knjižnici Poreč održat će se peta po redu aukcija starih knjiga i tiskovina pod nazivom „Udomi knjigu“. U prošlosti je tradicionalna aukcija knjiga bila najdinamičniji oblik prodaje, a kako je danas knjiga prisutna u različitim formatima te lako dobavljiva, bit će iznimno zanimljivo prisjetiti se javnih nadmetanja na kojima kupac knjige postaje onaj koji ponudi najveći iznos. Aukciju će voditi Rok Glavan, slovenski antikvar, voditelj Antikvarijata Glavan u Ljubljani i Tomo Vučinić, riječki antikvar, voditelj antikvarijata Mali neboder u Rijeci. Katalog aukcije možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://www.knjiznicaporec.hr/wp-content/uploads/2021/09/Katalog-aukcije-2021.pdf

Ako ste možda pomislili da iza naslova romana „Isti ćaća“, u izdanju nakladničke kuće Jesenski i Turk, stoji hrvatski autor, prevarili ste se. Autori ovoga romana, koji će porečkoj publici biti predstavljen u subotu u 17 sati u Parku Matije Gupca, dva su mlada Francuza, Benjamin Edgard i Julien Renault, koji su pariške ulice zamijenili onim zagrebačkim. Po profesiji novinari, ova su dva bratića, promatrajući ljude kako žive, kako se ponašaju, kako razmišljaju, ispisala priču koja zadire duboko u ljudske odnose, svakodnevne navike i pojave specifične za hrvatski mentalitet, kao i događaje koji su obilježili jedno vrijeme i ljude u njemu.

BOOKtiga se zatvara šetnjom kroz glazbu i vrijeme uz brojne novootkrivene i zaboravljene trenutke, ljude i glazbene brojeve, kojom ćete upotpuniti znanje o našoj kulturnoj povijesti, a istovremeno ući u svijet jedne žene, samozatajne glazbene dive, čija je životna sudbina ispisala filmske scenarije. Njezino je ime Gabi Novak. Bit će predstavljena knjiga Naklade Ljevak i Croatia Recordsa „Knjiga o Gabi“ s potpisom vrsnog producenta i glazbenog urednika Siniše Škarice.

-Pozivamo vas da se u subotu, u 19 sati, u Gradskoj knjižnici Poreč pridružite autoru Siniši Škarici i glazbenom kritičaru Đorđu Matiću. Oni će nas voditi kroz ovu glazbenu priču, a iz Zagreba će nam se u online prijenosu pridružiti Gabi Novak. Kako je broj sudionika ograničen, potrebno je svoj dolazak najaviti najkasnije do subote 11. rujna 2021. do 17 sati godine na broj telefona 434-196., poručili su iz knjižnice.

Počinje Paket24 Premijer liga: RK Poreč gostuje u Karlovcu

POREČ: USB-ov “3BE” video projekt kao rezultat kampa za mlade “ART LAB”