in

ZAVRŠIO 9. POREČ DOX – Pogledajte fotogaleriju zadnjeg dana festivala s 5 filmova i Undertakersima

Snimio Andi Bančić

Spušten je zastor na festivalu dokumentarnog filma Poreč Dox, koji je sinoć okončao svoje deveto izdanje. Brojni gledatelji pohodili su tijekom ovog tjedna na izmaku porečki kino u kojem je prikazano čak 20 filmova, od kojih su čak 11 bili iz domaće produkcije. Među njima su bila čak četiri porečka, ali nije manjkalo ni matineja za školarce, radionica za učenike, izložbi fotografija, druženja s filmašima i after partyja u Corneru.

Jučer, zadnjeg dana 9. Poreč Doxa, prikazan je dokumentarac o Društvu invalida Poreč Svena Ryšlavyja, a zatim Pluf Elvisa Lenića o tradicionalnom prvomajskom natjecanju u plufizmu, disciplini u kojoj se vrednuje zvuk kamena bačenog u vodu, a održava se u Limskom kanalu. Prikazan je i film Program tvog kompjutera Inese Antić. Zanosni uzdasi pjevačice Marine Perazić iz benda Denis & Denis u hitu “Program tvog kompjutera” bili su presedan na glazbenoj sceni 80-ih. Tridesetipet godina kasnije kultna pjesma u kojoj uživaju slušatelji svih uzrasta ponovno baca u trans – ovaj put studente sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva i širu programersku zajednicu.

Potom je red bio na filmu Putinovi svjedoci redatelja Vitalija Manskija, jedinog snimatelja koji je u stopu pratio Putina u usponu na vlast. Manski je donio priču o Putinovu usponu na vlast i položaju koji drži već gotovo dva desetljeća.

Posljednji na programu bio je američki dokumentarac režiserki Julie Cohen i Betsy West. U svojoj 85. godini sudac Vrhovnog suda SAD-a Ruth Bader Ginsburg iza sebe je ostavila dugotrajno pravno naslijeđe i postala neočekivana ikona pop-kulture. Film je to o jedinstvenom putovanju njezinog uspona do najvišeg narodnog suda, što je u velikoj mjeri nepoznato javnosti.

Za kraj festivala nezaobilazan je bio još jedan after Dox party u Corneru i to s domaćim bendom Undertakers.

Pogledajte fotogaleriju od jučer, odnosno sa zadnijh projekcija u porečkoj kino dvorani koju je snimio Andi Bančić.

Pazinska Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile slave 120. rođendan – program počinje 11. studenog

FUNTANA: Proračun za 2020. na javnoj raspravi, građani mogu podnijeti svoje amandmane