in

LJETNI KAMP DND-a POREČ – Djeca uče plivati, uživaju i druže se kroz igre i kreativne aktivnosti

Jedna od najljepših doživljaja za svako dijete ljeti je kada se kroz igru i učenje može družiti sa svojim vršnjacima. A upravo im to pružaju ljetni kampovi kojih u Poreču ima više u organizaciji raznih udruga, a jedan od najdugovječnijih i najpopularnijih svakako je Zabavna ljetna baza Društva Naša djeca Poreč koja je ove godine upisala čak 323 mališana u dobi od vrtića do kraja osnovne škole.

Ljetni kamp i ove je godine organiziran u starom remontu na Peškeri gdje se djeca druže uz razne kreativne aktivnosti već 8 godinu za redom. Voditelji zajedno s volonterima pružaju im raznovrsnu zabavu kroz brojne zanimljive radionice kao što su kodovi ponašanja na moru, penjanje na umjetnoj stijeni, znanstvene radionice, lego robotika, stolni tenis, kuglanje, jedrenje, izrada nakita korištenjem Morseove abecede, izrada mozaika, zvukolandija…

Kamp je organiziran u četiri smjene od po dva tjedna svaka i otvoren je svaki dan, osim nedjeljom, od 6.45 do 16 sati. Ukupno je upisano 323 djece, koja su raspoređena u tri dobne skupine: predškolski uzrast, djeca koja su završila prvi i drugi razred, te djeca od završenog trećeg do osmog razreda osnovne škole.

U tijeku je treća smjena u kojoj je 79 djece. U drugoj smjeni bile su čak četiri skupine, odnosno dvije skupine uzrasta do završenog drugog razreda, ukupno 98 djece.

U četvrtu smjenu, koja počinje idući ponedjeljak, upisano je 73 djece.  

Djeca svaki dan imaju različite aktivnosti, od ranog jutra neki se ljuljaju, skaču na trampolinu, igraju stolni nogomet, stolni tenis, tenis, badminton, nogomet, košarku ili pak rade nešto rukama – od heklanja do origamija, ovisno o tome što im je to jutro zanimljivo.

Voditelji im spremaju kreativne i zabavne radionice u dvorištu baze ili pak u šumici uz plažu, a redovito jednom u smjeni idu i na izlet brodom u Zelenu lagunu, potom na ski lift, kupalište Naftaplin, u posjet akvariju i u Istralandiju, pojašnjavaju nam tajnica DND-a Gabrijela Močibob i njena kolegica Sniježana Matejčić.

Veliki dio aktivnosti u kampu moguć je zahvaljujući sponzorima: od prijevoza u Istralandiju autobusom koji od prvog dana poklanja Tomislav Ljuština, preko obuke skijanja na vodi, prijevoza brodićem Forexa, ili zabavne radionice provjere fizičke spreme djece koju za svaku smjenu najmanjima priredi Damir Deković.

Svakodnevne tople obroke priprema ljubazno osoblje hotela Zagreb, koji se potom serviraju na plaži Pical, gdje se odvija škola plivanja. Također, pripremaju i marendu za djecu kada idu u Istralandiju. Subotom, kada su mališani na izletu na Gradskom kupalištu, puno više posla imaju u gostionici Istra, gdje kuhaju najbolju paštu bolonjez. 

Najmanja skupina djece ima i školu plivanja – ne proplivaju svi, ali se barem oslobode dodatnog tereta rukvica, nauče plutati i ne bojati se dubine mora. A kada su dani vrući kao što su zadnjih dana, u bazi će se uvijek naći neko osvježenje – topla kiša iz gumenog crijeva ili – lubenica.

Ljetni kamp velika je pomoć roditeljima koji u turističkom Poreču najviše rade tijekom ljeta, pa mnoga djeca u Zabavnoj ljetnoj bazi provedu dvije smjene, a neki i sve četiri.

Radost djece koja tako veselo, zabavno i kreativno provode dane nemjerljiva je – svi se žele vratiti opet!

marinela dropulić ružić

MARINELA DROPULIĆ RUŽIĆ o nebrizi za mlade u turizmu: Talenti naši dragi – NE TREBATE NAM!

FUNTANA: Večeras, 30. srpnja, prašit će se protiv komaraca