in

MARČANA dobila 3,8 milijuna kuna bespovratno za gradnju reciklažnog dvorišta

Marčana

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja stigle su odlične vijesti u Općinu Marčana. Naime, za gradnju reciklažnog dvorišta odobreno je općini 3,8 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, saznajemo od načelnika Predraga Pliška.

Naime, Općina Marčana početkom se godine kandidirala za sufinanciranje projekta gradnje reciklažnog dvorišta na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt je vrijedan oko 4,47 milijuna kuna, od kojih će, dakle, stići bespovratnih 3,8 milijuna kuna, a ostatak će se podmiriti iz općinskog proračuna. Gradnja bi, prema planu, trebala početi dogodine u siječnju. 

-Cilj projekta je povećanje stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i doprinos smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalište ulaganjem u izgradnju reciklažnog dvorišta i provedbu izobrazno informativnih aktivnosti. Projekt će doprinijeti unaprjeđenju gospodarenja otpadom. Ciljna skupina projekta su primarno stanovnici koji stanuju na području Općine Marčana te drugi vlasnici objekata na našem području. Projekt će omogućiti kućanstvima i drugim korisnicima javne usluge da odvojeno odlažu otpad što će omogućiti povećanje stope odvojenog otpada, povećanje iskoristivosti istoga te smanjenje emisije CO2, naglasio je načelnik Pliško.

Izgradnjom reciklažnog dvorišta odvojeno će se odvajati sljedeće vrste otpada: problematični otpad, otpadni papir, otpadni metal, otpadno staklo, otpadna plastika, otpadni tekstil, krupni (glomazni) otpad, jestiva ulja i masti, boje, deterdženti, lijekovi, baterije i akumulatori, građevni otpad iz kućanstva, električna i elektronička oprema i ostale vrste otpada te će se osigurati odgovarajuće zbrinjavanje i/ili oporaba.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike 18. veljače 2020. objavilo je otvoreni poziv „Uspostava reciklažnih dvorišta“ za građenje i opremanje novih reciklažnih dvorišta ili nabavu reciklažnih dvorišta-mobilnih jedinica. Prihvatljivi prijavitelji za ovaj poziv su jedinice lokalne samouprave.

Ukupna raspoloživa sredstva iz Kohezijskog fonda predviđena za ovaj Poziv iznose 100 milijuna kuna. Ukupni iznos prihvatljivih troškova po pojedinom projektnom prijedlogu nije smio prelaziti iznos od 7.600.000 kuna. Po jednom projektnom prijedlogu može se dodijeliti od 500.000 do 4.500.000 kuna bespovratnih sredstava za reciklažna dvorišta-građevine, odnosno od 100.000 do 800.000 kuna za mobilne jedinice. Intenzitet potpore bespovratnih sredstava za pojedini projektni prijedlog je najviše 85% od ukupno prihvatljivih troškova projekta, što je Marčani i odobreno.

ODLUKA STOŽERA Ukinuta zabrana rada blagdanima i praznicima

U Istri u četvrtak jedan pozitivan na Covid

Provjerite televizore: Stiže velika promjena za oko pola milijuna građana Hrvatske

Provjerite televizore: Stiže velika promjena za oko pola milijuna građana Hrvatske