in

MARČANA donijela niz olakšica za poduzetnike i mještane – oslobađanje plaćanja zakupnina i troškova vrtića, obustava ovrha…

Marčana

Na sjednici Općinskog vijeća Marčane donesene su odluke, odnosno izmjene i dopune postojećih odluka kojima su predviđene mjere za olakšanje položaja poduzetnika i drugih subjekata koji trpe gospodarske posljedice od protuepidemijskih mjera uvedenih pojavom koronavirusa.
Te konkretne mjere, kako saznajemo od načelnika Predraga Pliška, ukratko se odnose na mogućnost odgode plaćanja komunalnog doprinosa za vrijeme i do tri mjeseca po prestanku mjera zabrane obavljanja djelatnosti, potom na mogućnost oslobađanja plaćanja dijela komunalne naknade za vrijeme dok traju posebne okolnosti koje su uvjetovale prestanak ili smanjenje opsega obavljanja poslovne djelatnosti, te oslobađanje plaćanja zakupnine i naknade za uporabu za ugostitelje koji posluju u općinskim poslovnim prostorima, odnosno koriste općinske i javne površine za vrijeme dok traju posebne okolnosti.

Također, vijećnici su odlučili obustaviti provedbu svih ovrha prema dužnicima dok traju posebne okolnosti (u proceduri je donošenje takvog propisa i na razini države).

Općina Marčana odredila je i mjere za očuvanje radnih mjesta u privatnim vrtićima na način da je u ožujku financirala vrtićke i jasličke programe u cijelosti kao da se odvijao program, a ubuduće, tj. do početka ponovnog rada vrtića, to će činiti u visini razlike troškova čije pokriće osigura država do minimalne razine nužne za pokriće naknada plaća zaposlenih i nužne režije.
-Roditelji djece za razdoblje od dana obustave rada vrtića do ponovnog početka njegova rada ne plaćaju dnevno učešće u financiranju tih programa predškolskog odgoja. Također, odgađa se obveza plaćanja naknade iz koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru do 30. lipnja 2020. godine. Građanima smo dali i mogućnost odustanka od koncesijskog odobrenja bez obveza plaćanja naknade za koncesijsko odobrenje za 2020. godinu, prenio nam je načelnik Pliško.

turristi plaža more

Turizam: U trećem setu mjera stižu poticaji za domaće goste?

Istarski Stožer, 16. travnja: 2 nova POZITIVNA na koronavirus