in

MARČANA: Početna konferencija projekta koji potiče zapošljavanje ranjiivih skupina društva

Foto Zaklada Istra - Konferencija u Marčani

Danas je u multimedijalnoj dvorani dječjeg vrtića Vrtuljak u Marčani održana početna konferencija projekta „Razvoj i podrška razvoju održivih modela zapošljavanja ranjivih skupina na Urbanom području Pula“. Tema konferencija bila je zapošljavanje ranjivih skupina. Konferencija se održala u hibridnom obliku – uživo i na platformi Zoom sa prijenosom uživo na FB stranicu Zaklade Istra. Konferenciji su prisustvovali načelnik Općine Marčana Predrag Pliško, te voditelj Odsjeka za društvene djelatnosti, gospodarstvo i projekte Jakov Benazić uz predstavnike partnerskih organizacija sa područja južne Istre – Udruga slijepih
Istarske županije, Udruga gluhih i nagluhih Istarske županije, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre, Društvo multiple skleroze Istarske županije te Udruga cerebralne paralize Istarske županije i Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.

Projekt „Razvoj i podrška razvoju održivih modela zapošljavanja ranjivih skupina na Urbanom
području Pula“ ukupnog iznosa 2.201.232,00 kn za cilj ima povećati zapošljivost ranjivih skupina, a posebna pažnja biti će posvećena smanjenju diskriminacije s obzirom na to da je prepoznata kao ozbiljna prepreka za socijalnu uključenost ranjivih skupina, posebice kroz zapošljavanje.
Konferencija je, nakon uvodnih govora i pozdrava, obrađivala izazove zapošljavanja populacije
slijepih, predsjednik Udruge slijepih Istarske županije Zlatko Kuftić prezentirao je problematiku zapošljavanja slijepih osoba dok je Katja Meden prezentirala mogućnosti njihova zapošljavanja u sklopu Projekta. Nakon toga prezentirane su specifičnosti problematike zapošljavanja gluhih osoba, tajnica Udruge gluhih i nagluhih Istarske županije Alma Zulim predstavila je svakodnevne probleme i nerazumijevanje javnosti s kojima se osobe oštećena sluha susreću. Gošće javne tribine – „Iskustvo zapošljavanja osoba s
invaliditetom“ bile su Danijela Maružin, vlasnica društvenog poduzeća Punkt, Mirjana Radulović, predstavnica Saveza udruga Rojca, Višnja Popović, ravnateljica Škole za odgoj i obrazovanje Pula te Zuzana Hoti Radolović, tajnica Udruge osoba s tjelesnim invaliditetom.

Tijekom tribine mogla su se čuti vrijedna iskustva zapošljavanja ili sudjelovanja u procesu zapošljavanja ranjivih skupina. Za kraj, Višnja Rakin iz Centra za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka održala je prezentaciju o ulozi Centra u zapošljavanju osoba s invaliditetom. Tijekom ove konferencije potaknuo se javni diskurs o temi i problematici, otkrili se novi izazovi, ali i nove mogućnosti zapošljavanja ranjivih skupina na Urbanom području Pula.

Projekt je u cijelosti financiran iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali, a u sklopu Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) za Urbano područje Pula, priopćeno je iz Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Istarske županije.

policija zaštita djece presica pu istarska

NE ZATVARAJTE OČI: Zaštitimo djecu od zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja

bodybuilding klub veli jože poreč

Velik uspjeh porečkih bodybuildera Zorana Štifanića i Marka Sabljaka na prvenstvu Hrvatske